Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Category

Toiminta

Hallituksen kokous 9.1.18

Kulttuurikeskuksen arkkitehti Arto Sipinen on kuollut. Hän on yhteistyössä kannatusyhdistyksen kanssa vastustanut Kulttuurikeskuksen osittaista purkamista. Yhdistys on lähettänyt osanottonsa. Päätös Kulttuurikeskuksen ja kulttuuriaukon suojelusta on tulossa keväällä (lainmukainen käsittelyaika 2 v).

Ja jälleen kerran puhuimme teatteritalosta. Kehitys on ollut myönteistä. Puheenjohtaja kertoo tarkemmin vuosikokouksessa (12.3.18 klo 18) talon suunnittelutilanteesta.

Valmistelimme myös vuosikokousta. Toimintakertomus ja – suunnitelma ovat tulossa näille sivuille helmikuun loppupuolella. Kokouksen ulkopuolinen alustaja on vielä auki.

Totesimme kevään teatteriretket ja Syyssonaatin ensi-illan. Suunnittelimme myös Teatterin tulevaisuus-tapahtuman 24.4.18 ohjelmaa.

Kannatusyhdistys osallistuu keväälläkin vapaaehtoisvoimin Syyssonaatin ohjelmien myyntiin. Jo pelkästään loppukaronkan hyvien tarjoilujenkin vuoksi kannattaa osallistua.

Yhdistys siirtyy sähköiseen tiedotukseen. Tammikuun jäsenkirje lähetetään kirjeenä kaikille jäsenille. Sen lisäksi kirje lähetetään sähköisenä kaikille, joiden osoite on yhdistyksen tiedossa. Jatkossa näille jäsenille ei enää lähetetä jäsenkirjeitä paperilla vaan sähköpostilla. Jos et saa jäsenkirjettä sähköisenä, varmista että sähköpostiosoitteesi on oikein yhdistyksen rekisreissä (laila.suokorte@kolumbus.fi). Ne joille ei ole sähköpostia saavat jäsenkirjeen edelleen paperilla. Yhdistys tiedottaa sähköpostilla muös kiireellisistä asioista, kuten teatterin lipputarjouksista, teatterin tilaisuuksista jne.

Hallituksen kokous 11.12.17

Todettiin, että yhdistyksen taloudellinen tilanne on hyvä. Jäsenmäärä on kasvussa, nyt meitä on 580.

Teatteritaloasia etenee. Se näkyi jo valtuustossa mrraskuussa. Vain kolme valtuutettua kävi vastustamassa teatteritaloa. Valtuusto päätti yksimielisesti valtuutettu Luhtasen esityksestä: ”Valtuusto toivoo, että valtuustolle tuotaisiin kokonaisvaltainen selvitys Tapiolan kulttuurialuetta (erityisesti Kulttuurikeskus, kulttuuriaukio, ns. Ervin keskusta ja kulttuuripolku WG-taloon) koskevista suunnitelmista ennen kuin asiaan liittyvistä yksityiskohdista lopullisesti päätetään.”

Teatterinjohtajan mukaan alueesta muodostuu myös festivaali- ja tapahtumakeskus. Myös nykyiset festivaalit saavat teatterista enemmän tilaa käyttöönsä.

Kaupunginjohtaja lupasi Männikön Ollin läksiäisissä teatteritalon. Juhlapuheet ovat myös muuttuneet käytännöksi jo useissa kaupungin johdon tapaamisissa. Alueen kokonaissuunnitelman pitäisi valmistua kesään mennessä ja teatteritalon hankesuunnitelma vuoden loppuun mennessä. Enää ei puhuta maanlaisesta teatterista. Teatterisäätiö edellyttää asiakas- ja työtiloja maan päälle. Minäkin poistin arkistoon näiltä sivuilta maanalaista teatteria arvostelevat blogikirjoitukset (Luhtanen, Pohjala. Pylvänäinen, Hakala).

Vuosikokousvalmistelu (12.3.17) etenee, valmistelua on delegoitu hallituksen jäsenille.

Pikkujoulujen ohjelmasta pidettiin kovasti, ainoastaan tarjoilu sai yleistä moitetta, joka välitetään eteenpäin ja selvitetään mahdollisuutta pitää pikkujoulut muualla.

Mietimme teatterin tulevaisuusseminaarin (24.4.18) ohjelmaa. Halusimme tietoa tulevaisuudesta yleensä ja erityisesti teatterialalla.

Todettiin tulevat retket, jotka löytyvät ”Teatteriretket” kansiosta.

Hyvää Joulua toivovat hallituksen tontut

 

Kannatusyhdistyksen vuosikokous 12.3.2018 klo 18

Puheenjohtajisto

Varsinainen vuosikokouskutsu lähetetään helmikuun jäsenkirjeessä. Kokousaineisto tulee aikanaan nettisivuille

Hallituksen kokous 13.11.17

Aluksi todettiin ilolla yhdistyksen taloudellinen tilanne: se on hyvä. Jäsenasiat-kohdassa toivottiin, että jäsenet katselisivat ympärilleen, josko tuttavapiirissä olisi joku kovasti vailla kannatusyhdistyksen jäsenyyttä. Oiva joululahja vaikka aikuisille tai nuoremmille lapsille.

Teatteritaloasiaa on taas kovasti viety eteenpäin monella tavalla ja monella tasolla (virkamiehet, luottamushenkilöt, vaikuttajat). Aikanaan kerrotaan mitä on saatu aikaan. Ehkä jotain tihkuu jo pikkujouluissa. Kuitenkin vuodenvaihteeseen mennessä pitäisi suunnitelman olla valmis.

Olli Männikkö on johtanut teatterisäätiötä sen alusta alkaen. Nyt on vahdinvaihto ja Paula Viljakainen jatkaa puheenjohtajana. Olli on tehnyt mahtavan työn. Mietimme, miten voimme muistaa Ollia hänen työnsä arvoisella tavalla.

Viljakainen Paula

Aloitimme myös vuosikokouksen (13.3.18) valmistelun ja jaoimme hommat.

Keskustelimme menneestä syyskaudesta. ”Synti, armo, taivas” keskustelut puolustivat paikkaansa ja saivat kiitosta (yhteenvedot blogissa). Jatkoakin mietitään. Tampereen Cats ylitti odotukset. Esitystä jatketaan sen suosion vuoksi. Olemme jonossa, jos vaikka lokakuussa saisimme vielä liput yhdelle bussilastilliselle.  Ohjelmia myyneet jäsenemme kutsutaan taas karonkkaan 4.12. Helsingin kaupunginteatterin Mannerheim (13.12) on loppuun varattu. Teatterisäätiön säädekirjan allekirjoittamisestakin on kulunut kohta 30 vuotta.

Kannatusyhdistyksen pikkujoulu maanantaina 27.11.2017 klo 18 Revontulihallin lämpiössä. Vieraanamme on teatterinjohtaja Erik Söderblom. Ohjelmassa on Tiernapojat Tapiolan koulusta ja Espoonlahden lukion laulajien jouluinen musiikkitervehdys sekä yhteislaulua. Perinteinen pikkujoulutarjoilu. Lipun hinta 10 euroa peritään tilaisuudessa. Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse sihteerille  laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505 viimeistään 23.11.2017.

Tässä yhteydessä Espoonlahden lukio sai kiitosta aktiivisesta teatterityöstä koulussa.

Keväälläkin tapahtuu. Syyssonaattiin on varattu näytös 28.2.18. Teatterilla on tulevaisuustapahtuma. 12.5.18 menemme katsomaan Seitsemää veljestä Turkuun.

Siirrymme vuoden vaihteen jälkeen sähköiseen jäsenkirjeeseen. Tätä toivottiin jäsenkyselyssä. Lähetämme jäsentiedotteen sekä kirjeenä, että sähköisenä, niille joiden sähköpostiosoite on tiedossamme. Mikäli et saa sähköpostia, mutta haluat jäsentiedotteet jatkossa sähköisinä, lähetä  sähköpostiosoitteesi Lailalle em osoitteeseen. Tänäkin vuonna olemme lähettäneet monta pikatiedotetta mailina mm. lipputarjouksista ja lähiajan tapahtumista. Luonnollisesti ne jotka haluavat, saavat edelleen jäsentiedotteen kirjeenä.

 

 

 

Hallituksen kokous 16.10.17

Jäsenmäärämme nousee ilahduttavasti. Nyt meitä on 571. Keskustelimme jälleen teatteritalosta, niin kuin joka kokouksessa useamman vuoden ajan. Asia kuitenkin edistyy ja säätiön hallitus on nimennyt teatteritalotoimikunnan: puheenjohtaja on Paula Viljakainen, joka aloittaa säätiön puheenjohtajana vuoden vaihteessa. Muina jäseninä ovat Martti Kaasinen, teatterinjohtaja Erik Söderblom ja Leo Eskola. Puhuimme myös teatterin yhteiskuntasuhteista enemmänkin, lisää tietoa myöhemmin. Kannatusyhdistyksen edustajiksi teatterisäätiön hallitukseen nimettiin puheenjohtaja Leo Eskola ja hallituksen jäsen ja teatteriammattilainen Riitta Väisänen.

Sovimme, että strategiakokouksemme tuloksena syntyy yhdistyksen strategia, joka päivitetään vuosikokouksissa. Arvioimme ”Seuraavat 500 vuotta” jäsennäytöstä, sekä ”Synti, armo, taivas”- keskustelua. Seuraavista keskusteluista löydät lisää tietoa ”Ajankohtaista” kansiosta. Tampereen retki on loppuunmyyty. tietoa seuraavasta vierailusta ” Mannerheim ja saksalainen suudelma” löytyy ”Teatteriretket” osiosta. Jälleen kerran jäsenet ovat osallistuneet ilahduttavasti ohjelmien myyntiin. Pikkujoulut varattiin alustavasti 27.11

Kyllä Siperia opettaa

Ne jotka ovat käyneet katsomassa viimeisintä vierailua Louhisalissa, tietävät mitä otsikko tarkoittaa. Tänään näytäntö on loppuunmyynti. Kun loppuunmyydyt vierailut kestävät vain muutaman päivän, on erittäin tärkeää, että sali on riittävän suuri. Louhisalin pieni koko ja huonot näyttämöresurssit ovat estäneet monen kansainvälisen huippuesityksen tuomisen Suomeen. Toivottavasti järki voittaa ja teatteri saa 500-600 paikan ajanmukaiset teatteritilat.

Meillä oli 9.10 strategiaseminaari ESKOssa eli Esittävän taiteen koulussa, jonka toimintaa tuemme stipendein. Puhuimme suhteesta Espoon kaupunkiin, yhteistoiminnastamme teatterin ja teatterisäätiön kanssa.

Meillä on muutama Espoolainen kumppani, jotka ovat kulttuurialan kannatus- ja tukiyhdistyksiä. Tulemme kehittämään yhteistyötä edelleen ja hankkimaan uusia kumppaneita. Sieluni silmin näen valtakunnan tasolla vahvan ja arvostetun kokonaisuuden: Emma, Sinfonietta ja Kansainvälinen teatteri. Kun ne luovat kaupungin imagoa, niin ehkä kaupunginjohtokin uskoo kulttuurin voimaan Espoossa. Joskus olen miettinyt, että pitäisikö teatterilla olla joku lyhyt nimi.  Toisiko se teatteria lähemmäksi? ”Espoon Kaupunginteatteri – The International Theatre of Finland”, ei nyt ole aivan hirveän myyvä.

Paljon puhuimme jäsenpalveluista ja jäsenten osallistumismahdollisuuksien lisäämisestä jäsenkyselyn yhteenvedon pohjalta (löytyy ”Arkisto”-kansiosta).  Olemme myös kiitollisuudella havainneet jäsenten lisääntyneen aktiivisuuden ohjelmien myynnissä. Tätä lisää!

90 % vastaajista haluaisi jäsenkirjeet sähköpostina. Tulemme vuoden vaihteen jälkeen lähettämään jäsenkirjeet sähköisinä kaikille niille, joiden osoite meillä on. Jos et ole saanut esim. viestiä teatterin sekä Kirkko- ja kaupunkilehden keskustelutilaisuuksista, kannattaa varmistaa, että meillä on oikea osoite  laila.suokorte@kolumbus.fi . Olemme lähettäneet sähköisesti myös pikatiedotteita esim. teatterin halvoista lipputarjouksista. Jäsenkirjeet löytyvät myös www-sivuilta. Niitä jäsenet pitivät kyselyn perusteella hyvin toimivina.

Jäsenemme ovat pääasiassa seniorinaisia. He ovat teatterin ystäviä.  Pyrimme luonnollisesti kasvattamaan jäsenmäärää, mutta on vaikea saada nuorempia ja miehisempiä jäseniä kannatusyhdistykseen, jos teatteri ei kiinnosta. Teatteritietouden jakaminen kyllä kuuluu tehtäviimme, mutta resurssimme ovat rajalliset.

Yhdistyksen tiedotus on saanut kiitosta. Hyväksyimme Tiedotuksen periaatteet hallitukselle. Nekin löytyvät ”Arkisto”-kansiosta.

Ai  niin. Viisi onnellista jäsenkyselyyn vastannutta saa noutaa teatterilta vapaalipun avec. Voittajille on ilmoitettu.

Hallituksen kokous 15.8.17

Syyskausikin saatiin alkuun. Uusi teatterinjohtaja aloittanut työnsä. Ja hyvin on aloittanutkin. Meillä on nyt johtaja, joka ajaa espoolaisen kulttuuriväen tavoitteita. Teatteritalon tilannetta kuvaa parhaiten säätiön hallituksen kannanotto, joka löytyy Kaupunginteatteri-otsikon alta.

Hallituksessa ihmettelimme kaupungin tavoitetta lopettaa teatterin oma tuotanto. Sillähän rahoitetaan arvostetut vierailut.

Meitä on nyt 555, joista 11 on ihan uutta.  Puhuimme Espoo-päivästä. Teatterilla on todella monipuolinen ohjelmatarjonta (katso Kaupunginteatteri-otsikon alta). Tervetuloa.

Selvitimme syksyn teatterin oman tuotannon ”Seuraavat 500 vuotta” (3.10) varaustilannetta. Lippuja on edelleen tarjolla jäsenille jäsenetuhintaan. Olemme varanneet jäsenille syksyn  joka vierailuesitykseen 50 lippua. Syksyn vierailut näyttävät kovasti korkeatasoisilta. Me myymme taas ohjelmia.

Tampereen teatterin Cats-musikaaliin (9.11.) on varattu lippuja ja bussi. Enemmän teatterivierailut-otsikon alla. Selvitellään vielä muitakin retkiä.

Jäsenkyselyn tulokset käsitellään hallituksen strategiaseminaarissa. Jäsenet esittivät joitain selkeitä toiveita (teatteriretket, arvostelujen julkaiseminen), joita mietimme.

Jäsenkysely

 

Yhdistyksessä on 550 jäsentä, joista noin yli 300:n sähköpostiosoite on tiedossamme.  Sähköpostitse toukokuun lopulla suoritettuun kyselyyn saimme 120 vastausta, joista 75 % oli naisia. Vajaa 30 % vastanneista oli 61-70 vuotta ja yli 60 % oli yli 70 vuotiaita.

Saimme hallitukselle hyvin tärkeää tietoa, miten jäsenet ovat käyttäneet hyödykseen yhdistyksen toimintoja ja kuinka tärkeänä he niitä pitävät. Tärkeinä pidettiin erityisesti osallistumista kokouksiin, juhliin ja seminaareihin.  Vastaajat taisivat olla aktiiviväkeä.  Seuraavana tukivat osallistuminen teatteriretkille ja yhdistyksen kotisivut. Lippuja omaan teatteriin hankittiin paljon.

Kehittämisehdotuksia tuli paljon ja kiitettävästi. Tosin moni oli aivan tyytyväinen nykyiseenkin toimintaan. Teatteriretkiä toivottiin ja niitä lisätään. Uusittuja kotisivuja pidettiin kattavina ja ne saivat kiitosta.

Kyselyssä tuli esille tarve saada lukea teatteriarvosteluja. Jäsenten omille teatterikokemuksille on perustettu Facebook-sivut, mutta ne eivät toimi. Tätä asiaa hallituksen täytyy miettiä: teatteriarvosteluja mistä? Meiltä ja/tai muualta? Asiantuntijoiden vai katselijoiden arvosteluja jne.

90 % vastaajista halusi jäsenkirjeet sähköpostiinsa. Kun pyydettiin kuvaamaan mitä hyvää kaupunginteatterissa, useimmin esiintynet sanat olivat monipuolisuus ja kansainvälisyys. Teatteristamme tykätään. Enpä löytänyt yhtään moitteen sanaa.

Teatterin tunnettuisuutta haluttiin lisätä mainonnalla ja lehtikirjoittelulla. Se vaan on niin, että teatteri ei saa enää palstatilaa esim. Länsiväylässä ja Hesarissa. Teatteritalo lisää monen mielestä tunnettuutta. Myös hyvät näyttelijät saivat kiitosta.

Teatteriliput vastaajien kesken arvomme elokuun hallituksen kokouksessa.

Kiitos vastaajille. Analysoimme ja käymme läpi kyselyn tuloksia hallituksen strategiaseminaarissa.

Hallituksen kokous 30.5.17

 

Kuvassa varapuheenjohtaja Eila Uotila ja isäntämme Raimo Venäläinen kiittävät orkideoin ja ”viihdykkein” puheenjohtaja Leo Eskolaa pyyteettömästi, monipuolisesta ja runsaasta työstä yhdistyksen hyväksi

Jokaisen kokouksen alussa käymme läpi yhdistyksen taloudellisen tilanteen sekä liittyneet ja eronneet jäsenet. Jäseniä on tällä hetkellä 546.

Puheenjohtaja selitti teatterinjohtajan valintaprosessia. 1.8.17 johtajana aloittaa Erik Söderblom (lisää tietoa Erikistä ”Kaupunginteatterikansiossa). Todella kokeneita ja ammattitaitoisia hakijoita oli 34, joista kolmasosa oli ollut jo aiemmin tekemisissä Espoon teatterin kanssa. Hakijoiden määrä ja taso osoittavat, että Espoon kaupunginteatteria arvostetaan ammattilaispiireissä.

Niin kuin aina, keskustelimme jälleen kerran teatteritalosta ja omasta tulevasta strategiasta. Kaupunginhallitukselle oli annettu 8.5 salainen selonteko teatteritalon tilanteesta. Julkisen hankkeen salainen valmistelu ei perustu lakiin, päinvastoin Kuntalaki edellyttää asukkaiden ja asianosaisten mukanaoloa valmistelussa. Teatterisäätiöllä ei ole tietoa siitä, minkälainen tila ja paikka ovat valmistelussa.

Tulevasta toiminnasta todettiin, että kesäretki Heinolaan 25.7 on lähes loppuun varattu. Osallistumme Espoon päivän ohjelmaan teatterilla, asiasta tiedotetaan elokuussa. Käytiin läpi varatun ”Seuraavat 500 vuotta” varaustilanne. Tulevassa jäsenkirjeessä kerrotaan, että kaikkiin syksyn vierailuihin on varattu lippuja jäsenille jäsenetuhintaan.

Sähköpostilla suoritettu jäsenkysely on loppusuoralla. Arviolta n. 60 % jäsenistä on ilmoittanut sähköpostisoitteensa. Heistä yli kolmasosa vastasi kyselyyn.

Hallituksen kokous 20.4.17

Yhdistys tekee yhteistyötä Espoon esittävän taiteen koulun ESKON kanssa. Jaamme keväisin heidän parille oppilaalleen stipendin.  Löydät linkin ESKON kevään ohjelmistoon ”Ajankohtaista/tulevia tapahtumia” otsikon alta. Sieltä löytyy myös Kaupunginteatterin syksyn ohjelmat.

”Ajankohtaista” kansiosta löytyy myös uuden teatterinjohtajan hakuilmoitus. Hakuaika päättyy 24.4, kiinnostuneita on ollut yllättävän paljon.

8.5.17 kaupunginhallituksen jaosto käsittelee jälleen kerran teatteritaloasiaa. Valmistelu on ollut vuodesta 2014 asti salaista. Mikään laki ei tue salaista valmistelua, päinvastoin Kuntalain mukaan kaikista julkisista hankkeista pitää kertoa asukkaille. Hallituksessa ounasteltiin, että maanalaisen ratkaisun kannatus olisi huvennut ja vastaavasti maanpäällisen ratkaisun kannatus Kulttuurikeskuksen läheisyyteen olisi lisääntynyt. Saas nähdä.

Kevään toiminnasta todettiin mm. teatteriretki Lappeenrantaan 22.4, Ohjelmassa on pienen kaupungin uuden teatteritalon esittely. Arkkitehti Juho Grönholm teki luonnoksen teatteritalosta myös Vesiputoustalon viereen. Todettiin Nuorisovaltuuston vierailu teatterissa ja teatterin vapaaehtoisten ohjelman myyjien loppukaronkka 16.5.

Syksy alkaa Espoo-päivällä teatterissa 26.8, johon osallistumme.  Syksyn omaan tuotantoon ”Seuraavat 500 vuotta” on varattu koko näytös 3.10. Keskustelimme myös syksyn teatterivierailuista. Listalla on Cats Tampereen teatterissa 9.11.17. Perustettiin työryhmä valmistelemaan yhdistyksen pikkujoulua yhdessä Espoon puhallinorkesterin kanssa Tapiola-salissa marraskuussa. Mukaan kutsutaan myös yhteistyökumppaneita

Yhdistyksen tiedotuksen periaatteet siirrettiin strategiapalaveriin ja päätettiin suorittaa jäsenkysely sähköisesti toukokuussa. Jos olet epävarma, oletko antanut meille sähköpostiosoitteesi, niin lähetä se osoitteella: laila.suokorte@kolumbus.fi

© 2018 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenYlös ↑