Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Category

Toiminta

Hallituksen kokous 9/2018, 15.10.18

Meitä on nyt 569. Totesimme, että yhdistyksen sääntöjen mukaan jäsen, joka ei ole maksanut kahteen vuoteen jäsenmaksua on erotettava. Näille syntisille tarjotaan vielä yhtä mahdollisuutta maksaa rästit.

Teatteritaloasiassa tapahtuu. On pakko tapahtua. Hyvä jos Revontulihallin talo kestää vuoteen 2025. Taas putkivaurio ja vain osassa taloa lämmitys toimii. Onneksi Revontulihallin lämpö saatiin toimimaan. Tosin kaupunginvaltuutetuille teatterin tavoitteita esiteltiin 13 asteen lämmössä. Toivottavasti lämpimät jatkuu, kun teatterin toimistossa ei ole vielä lainkaan lämmitystä.

Oman talon on siten oltava valmis vuonna 2025. Se edellyttää, että talon suunnitteluun on Espoon budjetissa ensi vuodelle 1 milj € suunnittelurahaa ja rakentamisen tavoiteaikataulu vahvistetaan budjetin yhteydessä.

Arkkitehtuurikilpailuhan päättyy 26.10.18 ja ehdotukset tulevat esille marraskuun alussa Kulttuurikeskusta vastapäätä Keilahallin taloon. Säätiön hallitus toteaa, että teatterin hyvä maine ja syyskauden esitysten saama hyvä vastaanotto on hyödynnettävä. Kolmas esitystalous ei ole veljiään huonompi, ehkä päinvastoin – aika näyttää. Arvostelut ovat olleet hyviä. Teatterilla on vakaa talous, sekä hyvä ja sitoutunut henkilöstö. Heitä vaan on liian vähän.

Keskustelimme käsiohjelmien myynnistä. Loppuunmyydyt näytökset pitävät kiirusta. Kävimme läpi teatteriretket. Sademiestä mennään katsomaan 19.10 ja Lohjan teatteriin 24.11 katsomaan ”Nunnia ja konnia”. Se ei käsittele Espoon politiikkaa. Kannatusyhdistyksen hankkimien lippujen myynti alkaa 23.10 klo 10. Lisää ”Teatteriretket” kansiossa.

Todettiin teatterin ja Aalto-yliopiston Experience Platformin Experience Colours! -tapahtuma 7.11 klo 13-20 Revontulihallissa. Tapahtuma tuo väriä marraskuun harmauteen: monipuolinen ohjelma esittelee laajasti väritutkimusta ja sen sovelluksia. Tapahtuma on englanninkielinen ja avoin kaikille. Lisää tietoa teatterin sivuilla.

Yhdistyksen pikkujoulut ovat 11.12. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Kannatusyhdistyksen strategian uudistamisesta totesimme, että odotetaan teatteritaloratkaisu ensin. Se on vaatinut paljon energiaa. Tämä energia vapautuu jatkossa ja voimme suunnata saman energian lisäämään moni eri tavoin espoolaisten teatterissakäyntejä ja kansainvälisen teatterin tunnettuisuutta pääkaupunkiseudulla ja koko maassa.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 8/2018, 11.9.2018

Totesimme jäsenasioissa, että yli 100 jäsentä haluaa edelleen jäsenkirjeen paperisena. Se aiheuttaa työtä ja kustannuksia hallitukselle. Yhdistyksen tiedotus on muutenkin pitkälti sähköistä. Kyselytutkimuksemme mukaan jäsenistö on tyytyväinen sähköiseen tiedotukseen. Hallitus toivoo, että kaikki jotka käyttävät sähköpostia, vastaanottaisivat jäsenkirjeet sähköisenä.

Jäsenmaksuissa totesimme, että lain mukaan, jos jättää jäsenmaksun maksamatta kahdelta vuodelta, yhdistyksen on erotettava jäsen.

Kulttuurikeskuksen arkkitehtuurikilpailu on käynnissä. Säätiön tavoitteena on, että teatteritalo on valmis vuonna 2025. Toivotaan, että Revontulihallin huonokuntoinen talo kestää siihen saakka. Puhuimme taas paljon teatteritalon tulosta. Itse kävelin Helsingissä Finlandia- ja Musiikkitalojen ja tulevan kirjaston maisemissa. Arkkitehtonisesti todella kaunis kokonaisuus. Nimenomaan tyhjä ja kaunis tila talojen ympärillä korosti arkkitehtuurin ainutlaatuisuutta. Kyse on kuitenkin maan kalleimmista tonteista. Helsingillä on henkisesti varaa rakentaa kauniisti. Kateellisena seuraan Helsingin muitakin kulttuurin hankkeita, joita kaupunki tukee kaupunginjohtajaa myöten.

Espoossa joka tontti pyritään rahastamaan ja tyhjä tontti on kauhistus. Siksi Tapiola on turhan tiukkaan rakennettu. Toivoimme, että tuleva teatteritalo olisi arkkitehtonisesti merkittävä. Kyseessähän on Tapiolan rakentamisen jälkeen kaupungin kaunein rakennuskokonaisuus (kirkko, uimahalli, kulttuurikeskus, Marimekkotalo), jota Helsingin risteilyvieraatkin voisivat tulla katsomaan. Varsinkin jos rakennuskokonaisuutta täydentäisi arkkitehtonisesti ainutlaatuinen teatteritalo.

Sanotaan, ettei Espoo kulttuuria tarvitse, kun Helsinki on niin lähellä. Olen vastannut, että samalla perusteella ei Espoo urheiluakaan tarvitse, varsinkin kun miesten joukkueet putoavat liigoistaan ja tekevät konkursseja. No onneksi saamme tänne helsinkiläisen huippujoukkueen. Minusta terve ruumis ja terve sielu ovat yhtä tärkeitä.

Mutta takaisin listalle. Jälleen olemme saaneet ilahduttavasti talkoolaisia teatterin ohjelmien myyntiin. Lisää mahtuu. Ilmoittautua voi edelleen sihteerille laila.suokorte@kolumbus.fi

Esitystalouteen on varattu yli 200 lippua (koko näytös oli varattu – 376 paikkaa). Selvitimme teatteriretkien tilannetta.

All the sex esitykseen on saatu riittävästi esiintyjäehdokkaita. Globe art projektista ja jäsenille avoimesta seminaarista löytyy lisätietoa ”Ajankohtaista”-kansiosta. Hankkeen puitteissa ulkomailta tulleet taiteilijat etsivät yhteyksiä Suomen taide-elämään.

Tulossa on vielä Experience Colours tapahtuma, josta myöhemmin enemmän. Sanoisin, että uuden teatterinjohtajan kädenjälki alkaa näkyä.

Keväällä vielä tarjoamme jäsenillemme mahdollisuutta tulla osaksi Suomen historiaa -osallistumaan ja esiintymään ammattilaisten ohjauksessa. Siitäkin enemmän ”Ajankohtaista”-kansiossa.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 7, 13.8.18

Ja jälleen alkoi aherrus oman teatteritalon eteen. Eipä silti, kyllä kesälläkin on sukkuloitu, että arkkitehtuurikilpailussa huomioidaan teatterin tarpeet. Hallituksessa oli vähän sitä henkeä, että kulttuurikeskus tullaan suojelemaan. Lain mukaan päätöksen pitää tulla alkuvuodesta. Tällöin Kulttuurikeskus ei saa lisätilaa laajentamalla Kulttuuriaukiolle ja vesialtaan puolelle, kuten kaupunki nyt suunnittelee. Ainoa ratkaisu on siirtää esim. kirjasto uudisrakennukseen teatteritalon yhteyteen. Myös riittävät ravintolatilat tarvitaan, jos alueesta tehdään suunniteltu tapahtumakeskus. Nykyinen kahvila ei siihen riitä.

Kevään teatterin tulevaisuustapahtumassa teknisen toimen johtaja totesi, että jos Kulttuurikeskus suojellaan, se luonnollisesti vaikuttaa suunnitelmiin. Yhteenveto tilaisuudesta löytyy Ajankohtaista-kansiosta.

Pari muistamistakin oli. Teatterinjohtajalle lähetettiin synttäritoivotukset. Erikin kädenjälki alkaa jo näkyä. Pidin kovasti syksyn ohjelmalehtisestä. Myös ohjelmissa tassu näkyy. Marraskuussa katsojat kertovat estradilla seksikokemuksiaan: All The Sex I´ve Ever Had. Mukana on ehkä joku yhdistyksemmekin jäsen. Asiaan palataan.
Experience Coloursissa todetaan, että väreillä on merkittävä vaikutus ihmisten kokemuksiin. Huikea on myös Globe Art Point Se sisältää monta eri taiteenalan taiteilijan esitystä. Lisää saatte lukea esitteestä tai teatterin sivuilta. Tällaista lisää!

Yhdistyksen puheenjohtaja Leo sai hallitukselta kiitokset ja silmän ruokaa ja kurkun kostuketta. Kiitospuheen piti varapuheenjohtaja Eila. Ehkä hallituskaan ei aivan tiedä kaikkea sitä valtavaa työmäärää, minkä Leo on tehnyt oman teatteritalon eteen. Kiitos!

Jäsenasioissa totesimme, että luvattoman moni oli unohtanut maksaa jäsenmaksun. Etusivulta löytyy tilitiedot, jos näin on päässyt käymään, toteaa yksi syntinen.

Puhimme taas pitkään, miten saadaan nuoria motivoitua teatteriin sekä yhteistyöstä Emman ja Sinfonietan kannatusyhdistysten kanssa

Hämeenkyrön teatteriretkeen oltiin tyytyväisiä. Syksyllä vieraillaan Tampereen teatterissa 19.10 klo 14.30 Sademiestä katsomassa (muistathan elokuvan), sekä menemmeLohjalle 24.11 klo 19 katsomaan Nunnia ja konnia. Esitystalouteen on varattu koko näytös 4.10.

Osallistumme myös teatterin Esirippu auki tapahtumaan. Lisää infoa Ajankohtaista kansiossa.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 21.5.18

Päätimme EU:n vaatimasta selosteesta niistä tiedoista, joita keräämme jäseniltä. Seloste liitetään näille sivuille jäsenten tiedoksi. Vuosikokouksen päättämät sääntömuutoksetkin lähetetään rekisteriin.

Ja sitten taas puhuimme teatteritalon tilanteesta kuinkas muutenkaan. Arkkitehtuurikilpailuun ilmoittautuminen on avattu 3.5. Kilpailuohjeet löytyvät www.espoo.fi/kulttuuriaukio Ohjelmassa ei oteta teatterin tilatarpeita huomioon. Ei puhuta talosta vaan tilasta. Kulttuurikeskus ei kestä kolmen salin ja 2000 katsojan samanaikaista painetta. Kilpailua ja ohjeita käsitellään teatterilla yleisötilaisuudessa 22.5. Kutsuja on lähetetty mm. Tapiolan Killalle, poliitikoille, lehdistölle jne. Kaupungilta kysymyksiin vastaavat toimialajohtajat Pitkälä ja Isotalo, kulttuurijohtaja Tommila ja projektinjohtaja Mäkinen. Teatteri videoi tilausuuden Facebook-sivuilleen.

Turun teatteriretkeen ja remontoituun teatteriin oltiin tyytyväisiä. Turussa kaupungin johdolla on kulttuuritahtoa. Hämeenkyrön kesäretki on loppuun varattu.

Syksyn tapahtumat aloittaa teatterin avoimien ovien tilaisuus Esirippu auki 25.8. Esitystalouden näytös on varattu 4.10. Ideoitiin myös syksyn teatteriretkiä.

Kannatusyhdistys jakoi taas 4 kpl 50 €:n stipendejä Esittävän Taiteen Koulun Eskon oppilaille. Meillä on kestoaiheena se miten saadaan nuoret kiinnostumaan teatterista, minkälaisia yhteistyömuotoja tarvitaan. Halukkuutta kouluilla on edelleen kovasti, mutta teatterin resurssit eivät riitä kaikkien toiveien täyttämiseen.

Eskon sirkuslinjan palkinnon saajat oikealla Elisa Eloranta ja vasemmalla Leea Finne. Keskellä sirkuslinjan opettaja, sirkustaiteilija Pinja Schönberg

Hallituksen kokous 5/2018, 16.4.2018

Aina kokouksen alussa käymme läpi yhdistyksen taloudellisen tilanteen, joka on edelleen hyvä, sekä jäsenasiat: uudet ja eronneet jäsenet. Teatteritalon tilanne on myös vakioaihe. On ilo todeta, että yhteistyö kaupungin johdon kanssa toimii. Ongelma vaan on kaupungin resurssipula. On tärkeä selvittää Kulttuurikeskuksen toimijoiden tilatarpeet ennen arkkitehtuurikilpailua. Kilpailusta kuulet enemmän teatterilla 22.5.2018 kaupungin kanssa järjestettävässä Teatterin tulevaisuustapahtumassa. Viihdettäkin on luvassa.

Kävimme läpi vuosikokouksen päättämää toimintasuunnitelmaa. Erityisesti puhuimme nuorista ja siitä, miten teatteritietoutta ja -tuntemusta voidaan Espoossa lisätä yksin ja yhteistyössä teatterin kanssa kohteena paikalliset kulttuuri- ja asukastoimijat. Erittäin tärkeää on edelleen jakaa informaatiota espoolaisille luottamushenkilöille Espoon teatterista ja erityisesti tulevasta teatteritalosta Viimeksi heidät kutsuttiin katsomaan Syyssonaattia ja eiköhän Esitystalouteenkin löydy lippuja.

Teatterin syksyn ohjelmaa esitellään taas ryhmänvetäjille. Tulossa on kovia ennakko-odotuksia herättänyt Esitystalous 3 josta lisää näillä sivuilla ”Tulevat tapahtumat” kansiossa. 4.10 on meidän näytöksemme. Turun teatterivierailu on tulossa. Lahden Pohjantähtivierailu sai hallituksen väeltä kovasti kiitosta, miten tarina kerrotaan tanssin keinoin. Sillanpääooppera on loppuun varattu. Muuten, jos Sinulla on teatterivierailutoiveita hallitukselle, ne voi esittää Facebookissa (niille pääset suoraan etusivulta) tai lähettämällä ehdotuksia minulle (juhani.hakala@tietotori.fi).

Ohjelmanmyyjät tapaavat toisensa karonkassa ravintolabrunssin merkeissä. Kiitos hyvästä työstä. On mukava, että voimme tukea teatteriamme tälläkin tavalla.

Puhuimme syksyn toiminnasta. Osallistumme teatterin Esirippu auki-tapahtumaan 25.8. Myös teatteriretki Tampereelle on suunnitteilla.

Puhuimme myös yhdistyksemme tiedottamisesta. Kotisivuillamme on vuodessa ollut n. 400 00 käyntiä ja n 12 000 kävijää, eli Espoon kaupunginteatterin asiat kiinnostavat muitakin kuin jäseniämme. Teatterihan on lainaillut teatteriarvostelujamme omille sivuilleen. Olemme olleet myös yhteydessä teatteriin, siitä miten meidän tiedostuspolitiikkamme tukee teatterin toimintaa. Tukee, sanoivat.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 26.3.2018

Hallitus järjestäytyi:
puheenjohtaja Leo Eskola
varapuheenjohtaja Eila Uotila
sihteeri Laila Suokorte
tiedottaja Juhani Hakala
isäntä ja jäsensihteeri Raimo Venäläinen

Keskustelimme siitä, että tehtäviä pitäisi jakaa hallituksen ulkopuolelle (teatteriretket, rahaston hoito). Yhdistyksen volyymit ovat kasvaneet sen verran, että lisäapua tarvitaan.

Teatteritalomme edistyy ja työryhmät työskentelee. Toivoa vain sopii, että kaupungilla on mahdollista irrottaa arkkitehtuurikilpailun suunnitteluun riittävästi resursseja, onhan kyseessä kaupungin arvokkain kulttuurimaisema. Aikataulu on tiukka. Teatterin tulevaisuustapahtuma on teatterilla 22.5.2018, jolloin kerrotaan mm arkkitehtuurikilpailusta.

Kevään teatteriretkien ilmoittautuminen on päättynyt ja Sillanpää Ooperan lipunmyynti alkaa 4.4.18 klo 10. Lisää tietoa ”Teatteriretket” kansiossa.

Keskustelimme myös syksyn teatterin omasta tuotannosta sekä teatteriretkistä. Niihin palataan myöhemmin.

Kävimme hyvän keskustelun yhdistyksen www-sivujen kehittämisestä. Vuoden sisällä niillä on n. 400 000 käyntiä ja yli 11 000 kävijää. Jäsenkyselyssä sivut saivat varauksetonta kiitosta. Keskustelimme blogikirjoituksista ja niiden luonne tulee muuttumaan.

Vuosikokous 12.3.2018

Teatterinjohtaja Erik Söderblom toivotti kokouksen osanottajat tervetulleiksi.

Puheenjohtaja Leo Eskola avasi kokouksen. Hänen mukaansa viime vuosi oli muutosten vuosi niin kannatusyhdistyksessä, teatterisäätiössä kuin Espoossakin. Myös teatterin johtaja vaihtui. Kaupunginhallituksen kesäkuinen päätös kumosi aiemmat päätökset ja teatteritalo päätettiin rakentaa Kulttuurikeskuksen viereen.  Nyt Espoon virka- ja luottamushenkilöillä on selvä tahtotila teatteritalon rakentamiseksi. Keväällä suoritetaan arkkitehtuurikilpailu Kulttuurikeskuksen ympäristöstä. Vuoden loppuu mennessä kilpailu pitäisi olla suoritettu ja teatterin hankesuunnitelma valmis.

 

 

Kunniajäsen Heikki Pohjala valittiin yksimielisesti kokouksen puheenjohtajaksi.

Toimintakertomus hyväksyttiin esitetyssä muodossa yhden vuosiluvun korjauksella. Samoin hyväksyttiin tilinpäätös ja myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus.

Toimintasuunnitelmaa käsiteltäessä todettiin, että teatterin paikka, arkkitehtuurikilpailu, rahoitus ja valmistelu yhteistyössä kaupungin kanssa on hanskassa. Siksi ei pitäisi sotkea tätä hyvin toimivaa valmistelua uusilla sijoitusehdotuksilla. Ei pitäisi mennä urheiluväen ansaan. He yrittävät tunkea teatteria Tapiolan uimahalliin, että saisivat 50 m:n radan uuteen uimahalliin Urheilupuistoon. Julkisuuteen ei pitäisi päästää asioita, joita ei ole yhdessä sovittu. Kuulemma lähes joka kolmas lipunostaja teatterilla kysyy talon suunnitteluvaiheesta.

Hallituksessa jatkavat erovuorossa olleet Eskola, Hakala, Mäntysalo-Lamppu ja Suokorte.

Jäsenmaksuksi päätettiin yksimielisesti 20 €/hlö. Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin esitetyssä muodossa. Puheenjohtaja Eskola totesi, että yhdistys pyörittää vuodessa n. 40 000 €:n taloutta. Se ei enää hoidu aivan vapaaehtoisvoimin. Erityisesti jäsenmaksujen ja teatterimaksujen valvominen on aikaa vievää puuhaa. Yhdistys kaipaa rahastonhoitajaa, mikä täten jäsenille tiedotetaan. Palkkiokin on luvassa – siis rahatonhoitajalle.

Sääntömuutos johtuu siitä, että yhdistys lähettää jäsenkirjeet sähköisesti. Lisättiin sääntöihin taiderahasto ja vaihdettiin tilintarkastajat toiminnantarkastajiksi.

Hallituksen kokous 12.3.2018

Valmistelimme vuosikokousta: toimintakertomus, tilinpäätös, strategia (odottaa teatterin strategiaa), toimintasuunnitelma, talousarvio/jäsenmaksu ja sääntömuutos. Toimintakertomus 2017 ja Toimintasuunnitelma 2018, sekä vuosikokouksen päätökset löytyvät ”Toiminta”-kansiosta.

Kevään käsiohjelmien myyntiaikataulu alkaa olla täynnä vapaaehtoisia myyjiä. Syyssonaatin jäsenesityksen jälkeinen Satu Silvon taiteilijatapaaminen sai kiitosta. ”Teatterin tulevaisuus”-tapahtuma siirtyy toukokuulle. Aika on vielä avoin, riippuu arkkitehtuurikilpailun valmistelun etenemisestä.

Lahden ja Turun kaupunginteatterien esityksiin on vielä lippuja saatavilla (tarkemmin ”Teatteriretket” kansiossa). Hämeenkyrön retkestä kerrotaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Enää runsaat 100 jäsentä haluaa jäsentiedotteet kirjeenä, mikä vaatii hallitukselta postitustyötä. Jatkossa jäsenkirje ilmestyy www-sivuille ja lähtee sähköpostina heti valmistuttuaan. Jäsenkirje saapuu 1-3 päivää myöhemmin. Kerromme sähköisesti myös teatterin lipputarjouksista, tulevista tapahtumista ja muista jäseniämme kiinnostavista asioista.

Toimintasuunnitelma 2018 ja toimintakertomus 2017

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen toimintasuunnitelma 2018

 

Yleistä

 

Yhdistyksen 34. toimintavuosi on käynnissä. Yhdistyksen toiminnan keskeisin tavoite on edistää teatteritalon saamista Espooseen. Tämän edistämiseksi ja Espoon kulttuurielämän voimistamiseksi jatketaan ja lisätään yhteistyötä Teatterisäätiön, espoolaisten kulttuuriyhdistysten ja muiden Espoon monipuolisesta kehittämisestä kiinnostuneiden yhteisöjen ja henkilöiden kanssa.

Hallinto

 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään 12.3.2018. Sääntömääräisten asioiden lisäksi vuosikokouksessa valitaan neljä jäsentä hallitukseen erovuoroisten tilalle. Hallituksessa on kahdeksan jäsentä ja se valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Kannatusyhdistyksen edustajana Espoon kaupungin teatterisäätiön hallituksessa on vuosina 2018-19 Leo Eskola, varalla Riitta Väisänen. Leo Eskola toimii kaudella 2018-2019 säätiön hallituksen varapuheenjohtajana.

 

Talous

 

Yhdistyksen tuotot muodostuvat jäsenmaksuista. Teatteriretkien ja muiden tapahtumien kustannukset pyritään kattamaan osallistumismaksuilla. Taloussuunnitelma esitetään toimintasuunnitelman liitteenä.

 

 

Jäsenistö

 

Vuoden 2018 alussa yhdistyksessä oli 580 jäsentä. Uusia jäseniä pyritään saamaan eri tapahtumien yhteydessä. Erityisesti tavoitteena on saada nuoria jäseniä teatterin piiriin. Jäsenmäärä pyritään pitämään vähintään nykyisellä tasolla. Jäsenille lähetetään 6-8 jäsenkirjettä vuodessa. Kaikille, jotka ovat ilmoittaneet sitä varten sähköpostiosoitteensa jäsenkirjeet toimitetaan sähköisesti, muille edelleen kirjeitse. Toiminnasta ja tapahtumista tiedotetaan yhdistyksen kotisivuilla, Fb-ryhmässä ja Länsiväylän palstoilla.

 

Toiminta

 

Yhdistys järjestää jäsenilleen ja teatterin ystäville tilaisuuksia, joissa teatteria ja erityisesti teatteritoimintaa Espoossa tehdään tunnetuksi. Yhdistys vaikuttaa teatteripolitiikkaan Espoossa luomalla positiivista henkeä teatteritaidetta kohtaan. Keskeisin tavoite on teatteritalohankeen edistäminen. Kannatusyhdistys seuraa tiiviisti teatteritalon valmistelua Tapiolan kulttuuriaukion kehittämisen osana. Vaikuttaminen tapahtuu teatterisäätiön kautta, tukemalla teatterin henkilökunnan valmistelutoimenpiteitä sekä vaikuttamalla poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin. Kannatusyhdistys voi myös taloudellisesti tukea teatteritalohanketta.

 

 • Kannatusyhdistys järjestää jäsenistölleen ja muille kiinnostuneille teemailtoja ja keskustelutilaisuuksia teatteriin liittyvistä aiheista.

 

 • Yhdistys varaa ja myy lippuja Espoon kaupunginteatterin esityksiin ja edistää kaikin käytettävissä olevin keinoin teatterin ja sen ohjelmiston tuntemusta.

 

 • Teatteriretkiä järjestetään jäsenistön toiveiden mukaisesti eri teattereihin.

 

 • Kulttuuriin liittyvää verkostoitumista vahvistetaan erityisesti espoolaisten yhteisöjen kesken

 

 • Yhteistyössä teatterin ja Kaupunginteatterisäätiön kanssa järjestetään tilaisuuksia espoolaisille luottamushenkilöille ja kulttuurijärjestöille.

 

 • Yhteistyössä teatterin ja Espoon kulttuuritoimen kanssa järjestetään 24.4. Teatterin tulevaisuus-tapahtuma

 

 • Blogikirjoittelua yhdistyksen kotisivuilla ja teatterikeskusteluja yhdistyksen FB-ryhmässä pyritään aktivoimaan

 

 • Kannatusyhdistys kartuttaa stipendirahastoa tukeakseen Espoon kaupunginteatterin hyväksi tehtyä työtä. Yhdistys tukee stipendeillä myös Espoon esittävän taiteen koulun (ESKO) oppilaita.

 

 • Kannatusyhdistys kartuttaa uuden teatteritalon taiderahastoa.

 

 • Kannatusyhdistys nimeää ja muistaa kunniajäseniä.

 

 • Kannatusyhdistys jatkaa käsiohjelmien myyntiä teatterin esityksissä vapaaehtoistyönä vuonna 2018

 • Kannatusyhdistyksen strategia päivitetään osana teatterin strategian valmistumista.

 

 

 

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2017

 

Yleistä 

 

Vuosi 2017 on kannatusyhdistyksen 33. toimintavuosi. Teatteritalohankkeen edistäminen ja Espoon kaupunginteatterin tunnettuuden parantaminen ovat olleet toiminnan keskeisiä tavoitteita.  Talohankkeen tiimoilta on pidetty yhteyttä Espoon poliittisiin päättäjiin ja tiedotusvälineisiin. Tunnettuutta ja jäsenhankintaa on parannettu tiedottamisella. Järjestettiin jäsentilaisuuksia ja teatteriretkiä.

Kun syksyllä 2015 kävi ilmi, että kaupunki oli valmistellut kaupungin virkamiesten toimesta teatteritalon sijoittamista kulttuuriaukion alle, pyrittiin yhdessä teatterisäätiön kanssa vaikuttamaan monin keinoin siihen, että talo rakennetaan kaupungin aikaisempien päätösten ja suunnitelmien mukaisesti Vesiputoustalon viereiselle tontille.

Teatteritaloasia sai uuden käänteen, kun kaupunginhallitus 5.6.2017 hylkäsi vuodesta 2005 lähtien valmistellun ja kannatusyhdistyksen tukeman teatteritalovaihtoehdon ja päätti, että teatterin uudet tilat toteutetaan Espoon kulttuurikeskuksen korjauksen yhteydessä kulttuuriaukion pohjoisreunalla olevalle tontille.  Kannatusyhdistys tukee tehtyä paikkaratkaisua ja toimii aktiivisesti sen puolesta, että teatterin toimintaedellytykset ja tulevaisuuden kehittämismahdollisuudet turvataan rakentamalla mahdollisimman pian hyvin toimiva teatteritalo.

 

Hallinto

 

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 21.3.2017. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaiset vuosikokousasiat.

Yhdistyksen asioita hoitaa sääntöjen mukainen vuosikokouksessa valittu hallitus. Vuonna 2017 hallituksen jäsenet olivat:

Leo Eskola

Juhani Hakala

Sinikka Mäntysalo-Lamppu

Raini Sipilä

Laila Suokorte

Eila Uotila

Raimo Venäläinen

Riitta Väisänen

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa 28.3.2017 yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Leo Eskola, varapuheenjohtajaksi Eila Uotila, sihteeriksi Laila Suokorte, tiedottajaksi Juhani Hakala ja isännäksi Raimo Venäläinen.

Hallitus kokoontui toimintavuonna 10 kertaa.

 

Toiminnantarkastaja

 

Toiminnantarkastajana on toiminut Tapio Luoma ja varatoiminnantarkastajana Jan-Henrik Kulp.

 

Jäsenet

 

Jäsenmäärä oli vuoden 2017 alkaessa 547 henkilöjäsentä ja yksi yhteisöjäsen, Espoon kaupunginteatteri. Kertomusvuoden päättyessä henkilöjäsenmäärä oli 580. Yhdistyksen jäsenille on tiedotettu tulevista tapahtumista yhteensä yhdeksällä jäsenkirjeellä, jotka on julkaistu myös yhdistyksen kotisivuilla www.eskateka.fi.

 

Edustus Espoon Kaupunginteatterisäätiössä

 

Teatterisäätiön hallituksessa on kannatusyhdistyksen valitsemana jäsenenä toiminut Leo Eskola ja varajäsenenä Eila Uotila.

 

Yhdistyksen talous

 

Yhdistyksen toiminta rahoitetaan pääasiallisesti jäsenmaksuilla. Henkilöjäsenten jäsenmaksu oli kertomusvuonna 15 euroa ja yhteisöjäsenen 500 euroa tai 1000 euroa. Espoon kaupunginteatteri on maksanut jäsenmaksunaan 1000 euroa. Jäsenmaksutuotot olivat yhteensä 8065 euroa.

Vuoden 2017 varsinaisen toiminnan tuotot olivat 13 358 euroa ja kulut 21 184,08 euroa. Teatteriretkien osallistumismaksut olivat yhteensä 18 530 euroa ja kulut 17 793,05 euroa

Tilikauden toiminnallinen tulos on 575,87 euroa. Rahastosiirron jälkeen tulos on – 1 424,13 euroa.

 

Teatteritalon taiderahasto

 

Taiderahastoon siirrettiin 2000 €.

 

Stipendirahasto

 

Stipendirahastosta jaettiin 50 € kannustusstipendit:

– Äidinmaa- musiikkinäytelmän näyttelijöille Mikael Saarelle, Maija Rissaselle ja Eeva-Maija Ursinille

– Espoon esittävän taiteen koulun (ESKO) neljälle Taiteen perusopetuksen suorittaneelle oppilaalle Hanna Antikaiselle, Jenny Ladaulle, Satu Rautiolle ja Iida Vesannolle.

Hallitus päätti kokouksessaan 13.11.2017 perustaa stipendirahastoon Liisa ja Olli Männikön stipendin. Stipendin perustamisella kannatusyhdistys kunnioittaa Olli Männikön lähes kolmikymmnenvuotista työtä Espoon kaupunginteatterin hyväksi yhdessä vaimonsa Liisan kanssa. Olli Männikkö on kannatusyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja hän on toiminut teatterisäätiön hallituksen puheenjohtajana säätiön perustamisesta lähtien vuoden 2017 loppuun saakka. Stipendi jaetaan stipendirahaston sääntöjen mukaisesti henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt teatteritoimintaa Espoossa.

 

Varsinainen toiminta

 

Vuosikokouksen jälkeen 21.3.2017 klo 18 järjestettiin Revontulihallissa ” Espoon Kaupunginteatteri 2020” keskustelutilaisuus. Alustajina keskustelussa olivat teatterisäätiön hallituksen puheenjohtaja Olli Männikkö, teatterinjohtaja Joachim Thibblin, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jaana Jalonen, Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen, kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi ja yhdistyksemme entinen puheenjohtaja ja kunniajäsen Heikki Pohjala. Tilaisuuteen osallistui 105 henkeä.

Jäsenhankintakampanja aloitettiin vuosikokouksen jälkeen. Kampanjaa varten tuotettiin esiteaineistoa, jota jaettiin jäsenten välityksellä teatterin ystäville sekä teatterin ja tapahtumien yleisöille. Espoon nuorisovaltuustolle ja ESKON päättötyöoppilaille järjestettiin teatterin esittelyjä. Uusia jäseniä kannatusyhdistykseen saatiin vuoden aikana 61.

Yhdistyksen kotisivut uudistettiin huhtikuussa. Yhdistys on perustanut myös facebook-ryhmän.

Toukokuussa 2017 toteutettiin jäsenkysely niille kannatusyhdistyksen jäsenille, joiden sähköpostiosoitteet ovat tiedossa. Kyselyssä saatiin hyödyllistä tietoa toiminnan kehittämiseen. Yhteenveto kyselyn vastauksista julkaistiin kotisivuilla.

Strategiaseminaari pidettiin maanantaina 9.10.2017 Esittävän taiteen koulu ESKO:n toimitiloissa.

Pikkujoulu järjestettiin Revontulihallin lämpiössä 27.11.2018. Ohjelmaa tuottivat omien jäsenten lisäksi yhteistyökumppaniemme Tapiolan koulun Tiernapojat ja Espoonlahden lukion Jylla Ensemble. Yleisöä pikkujoulussa oli 90 henkeä.

Teatterin ja kannatusyhdistyksen yhteistyö on toimintavuonna sujunut perinteisen hyvin.

Teatteri on tukenut kannatusyhdistystä mm. antamalla oikeuden käyttää kopiokonetta ja kustantamalla jäsenkirjeiden postituksen. Teatterin tiloja on saatu käyttöön kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin. Teatterin kotisivuilta on linkki kannatusyhdistykseen. Jäseneksi voi liittyä tämän linkin kautta (www.espoonteatteri.fi -yleistä). Suurin osa uusista jäsenistä tulee sitä kautta. Kannatusyhdistyksellä on omat kotisivut www.eskateka.fi , joiden kautta välitämme tietoa teatterin ja yhdistyksen toiminnasta.

Kannatusyhdistyksen jäsenet ovat voineet hankkia Espoon kaupunginteatterin sarjalipun, joka oikeuttaa neljään esitykseen ja on voimassa yhden vuoden. Lisäksi yksittäisiin esityksiin Espoon kaupunginteatteri myöntää kannatusyhdistyksen jäsenille kahden euron alennuksen. Yksittäisiin esityksiin kannatusyhdistyksen jäsenet ovat voineet ostaa myös edullisia tarjoushintaisia lippuja.

Kannatusyhdistys on varannut jäsenilleen ja heidän ystävilleen jäsenhintaisia lippuja teatterin omiin tuotantoihin ja vierailuesityksiin. Ostettujen lippujen määrällä mitattuna yhdistys on teatterin suurin asiakas.

Kevätkaudella käynnistettiin talkootyökokeilu, jossa yhdistyksen jäsenet myivät käsiohjelmia Äidinmaa-esitykseen. 25 yhdistyksen jäsentä osallistui kokeiluun. Kokemukset olivat positiivisia ja käsiohjelmien myyntiä jatkettiin syyskaudella.

Yhdistys osallistui Esirippu auki-tapahtuman järjestelyihin 25.8.2017. Samoin osallistuimme syyskaudella toteutetun keskustelusarjan ” Synti, armo, taivas” keskustelusarjan järjestelyihin

Teatteritalohankkeen edistäminen on ollut kuluneenkin vuoden keskeinen toiminnan kohde. Hanke ei ole toimintavuonna edennyt yhdistyksen toivomalla tavalla.

Kahden vuoden väännön jälkeen kaupunginhallitus päätti 5.6.2017, että teatterin toimitilojen paikka on kulttuuriaukion pohjoisreunalla aukion ja urheilukentän välisellä alueella. Kaupunginhallitus kehotti virkakoneistoa yhdessä teatterisäätiön kanssa valmistelemaan hankesuunnitelman ja rahoitussuunnitelman vuoden 2018 loppuun mennessä. Valtuusto varasi ensi vuoden budjettiin 0.5 milj. euron määrärahan suunnittelua varten. Edelleen valtuusto hyväksyi yksimielisesti toivomuksen, että asia on tuotava valtuuston käsiteltäväksi ja päätettäväksi.

Kannatusyhdistyksen aloitteesta teatterisäätiön hallitus on valmistellut ja hyväksynyt 4.12.2017 hankesuunnittelun pohjaksi teatteritilaesityksen, joka on toimitettu kaupunginhallitukselle, kulttuuritoimelle ja keskeisille virkamiehille.

Kannatusyhdistys jatkaa sitkeästi ponnisteluja teatteritalon puolesta. Espoolaiset ja Kaupunginteatteri tarvitsevat ja ansaitsevat teatteritalon.

 

Teatteriretket ja muut tapahtumat

 

Teatteriretki Lahden kaupunginteatteriin lauantaina 11.3.2017 klo 13, ”Harmony sisters”, 75 osallistujaa.

Teatteriretki Lappeenrannan kaupunginteatteriin lauantaina 22.4.2017 klo 13, ”Terijoella”, 75 osallistujaa.

Teatteriretki Heinolan kesäteatteriin  tiistaina 25.7.2017 “Vadelmavenepakolainen“, 75 osallistujaa.

Teatteriretki Tampereen Teatteriin torstaina  9.11.2017 klo 14.30,”Cats” , 50 osallistujaa.

Teatteriretki Helsingin kaupunginteatteriin.  keskiviikkona  13.12.2017 klo 19 ” Mannerheim ja saksalainen suudelma”, 72 osallistujaa.

Yhdistyksen jäsenille on tiedotettu yhteistyökumppaneidemme tilaisuuksista ja tapahtumista. Yhteistyökumppaneitamme ovat toimintavuonna olleet Espoon esittävän taiteen koulu (ESKO),  Espoon nuorisovaltuusto, Espoon puhallinorkesteri (EPO), Espoonlahden lukio, Espoon urkuyö ja aaria ja Tapiolan koulu

 

Julkisuus

 

Kannatusyhdistys on toimintavuoden aikana lisännyt tiedotusta kotisivuilla ja facebookissa. Tiedotteita, kirjoituksia ja valokuvia on toimitettu myös tiedotusvälineille sekä Länsiväylän kumppanisivuille.

Kannatusyhdistyksen Teatteritalo-kannanotto julkaistiin 12.9.2017 (liite 1).

 

Tuleva kehitys ja toiminnan haasteet 

 

Teatteritaloasian positiivinen ratkaisu on edelleen kannatusyhdistyksen toiminnan keskeinen tavoite. Kannatusyhdistys seuraa tiiviisti valmistelun etenemistä sekä tukee ja kannustaa teatterisäätiötä, valmistelutyöryhmiä ja poliittisia päättäjiä toimimaan niin, että teatterin toimintamahdollisuudet turvataan ja että päätös teatteritalon rakentamisesta kaupunginhallituksen 5.6.2017 esittämien suuntaviivojen mukaisesti tehdään vuoden 2018 aikana.

 

 

 

 

Hallituksen kokous 13.2.18

Valmistelimme vuosikokousaineistoa: toimintakertomus, tilinpäätös, toimintasuunnitelma ja talousarvio.  Myös strategia on valmisteilla, mutta se on kytköksissä teatterin strategiaan, joka ei vielä ole valmis. Syyssonaatin ohjaaja Pasi Lampela on kokouksessa taiteilijavieraamme. Teatteritaloasiassa on tapahtunut paljon ja puheenjohtaja selostaa tapahtunutta.

Kannatusyhdistyksen edustaja Teatterisäätiössä on jatkossa hallituksen varapuheenjohtaja, olemmehan perustajajäseniä.

Käsiohjelmien myynti jatkuu keväälläkin ja osanottajalista on lähes täysi.

Todettiin, että kevään esityksiin on vielä saatavissa lippuja: Syyssonaatti, Täällä Pohjantähden alla (Lahti), Seitsemän veljestä (Turku).

Jäsenkirjeiden sähköinen jakelu onnistui hyvin. Itse lähetysmuotoa vielä hiotaan. Vain kymmenisen viestiä palautui. He saavat tiedon epäonnistuneesta lähetyksestä kirjallisena. Todettiin, että sähköinen viestintä vaatii muutoksia sääntöihin. Samalla tarkistetaan, onko muita korjattavia kohtia. Säännöt hyväksytään ¾ äänten enemmistöllä vuosikokouksessa.

Ja tietysti puhuimme teatteritalosta. Arkkitehtuurikilpailu on valmistelussa, vaikka kaupungilla ei ole aivan tarkkaa tietoa vielä, mitä toimintoja Kulttuurikeskukseen ja sen ympärille on tulossa.

© 2018 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenYlös ↑