Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Category

Arkisto

Vuosikokous 12.3.2018 klo 18

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen vuosikokous järjestetään maanantaina 12.3.2018 klo 18 Revontulihallin lämpiössä os. Revontulentie 8. 

Vuosikokouksen esityslista

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja
3. Valitaan kokouksen sihteeri
4. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
5. Läsnäolijoiden toteaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus
6. Työjärjestyksen hyväksyminen
7. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan lausunto
8. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
9. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat Leo Eskola, Juhani Haka-la, Sinikka Mäntysalo-Lamppu ja Laila Suokorte
10. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänen varamiehensä
11. Määrätään jäsenmaksun suuruus. Hallituksen esitys 20 euroa/henkilö
12. Päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkiosta
13. Päätetään toimintasuunnitelma kuluvaa toimintavuotta varten
14. Päätetään talousarvio kuluvaa toimintavuotta varten
15. Yhdistyksen sääntöjen muutos
16. Ilmoitusasiat
17. Kokouksen päättäminen

Vuosikokousaineistot julkaistaan yhdistyksen ikotisivuilla www.eskateka.fi

Jäsenkirje 9/2017 13.12.2017   

 Hyvät Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäsenet

Teatteritalo rakennetaan kulttuuriaukion pohjoisreunalle

Vuonna 2005 Espoon kaupunginhallitus päätti, että teatterille rakennetaan talo Tapiolaan Vesiputoustalon itäpuolella olevalle kaupungin omistamalle tontille. Teatterisäätiö valmisteli rakentamista ja teetti hankkeesta suunnitelmat ja luonnospiirustukset. Kannatusyhdistys järjesti tukikonsertteja ja muita tapahtumia, joilla pyrittiin edistämään hanketta. Vuonna 2014 kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti, että hankkeen valmistelua jatketaan kaupungin teknisessä toimessa. Jaosto kehotti kaupunkisuunnittelulautakuntaa valmistelemaan teatteritalokorttelille asemakaavan. Lautakunta valmisteli ja hyväksyi yksimielisesti asemakaavan toukokuussa 2014. Asian valmistelu eteni hyvin ja huhtikuussa 2015 suunnitelmat esiteltiin säätiön hallitukselle ja annettiin se kuva, että lopullinen rakentamispäätös tehdään kaupunginhallituksessa syksyllä. Kesän aikana tilanne kuitenkin muuttui. Syksyllä ilmoitettiin, että teatterin tilat tehdään kulttuuriaukiolle maan alle.

Kahden vuoden väännön jälkeen kaupunginhallitus päätti 5.6.2017, että teatterin toimitilojen paikka on kulttuuriaukion pohjoisreunalla aukion ja urheilukentän välisellä alueella. Kaupunginhallitus kehotti virkakoneistoa yhdessä säätiön kanssa valmistelemaan hankesuunnitelman ja rahoitussuunnitelman vuoden 2018 loppuun mennessä. Valtuusto varasi ensi vuoden budjettiin 0.5 milj. euron määrärahan suunnittelua varten. Edelleen valtuusto hyväksyi yksimielisesti toivomuksen, että asia on tuotava valtuuston käsiteltäväksi ja päätettäväksi. Kannatusyhdistys jatkaa sitkeästi ponnisteluja teatteritalon puolesta. Espoolaiset ja Kaupunginteatteri tarvitsevat ja ansaitsevat teatteritalon.

” Syyssonaatti ” Revontulihallissa keskiviikkona 28.2.2018 klo 19 

Espoon Kaupunginteatterin kevätkauden esitys on Pasi Lampelan ohjaama, Ingmar Bergmanin käsikirjoitukseen perustuva Syyssonaatti. Rooleissa esiintyvät Satu Silvo, Leena Pöysti, Ulla Raitio ja Carl-Kristian Rundman. Kannatusyhdistys on varannut koko näytännön jäsenilleen ja heidän ystävilleen. Teatterilippu on hyvä joululahja ystäville ja perheenjäsenille.

Varaa lippusi sihteeriltä sähköpostitse laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505. Lipun hinta on 32 euroa/kpl. Saatuasi vahvistuksen maksa lippusi yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882561. Liput jaetaan ennen esitystä teatterin aulassa.

Kannatusyhdistyksen vuosikokous on maanantaina 12.3.2018

Merkitse aika kalenteriisi. Varsinainen vuosikokouskutsu lähetetään helmikuun jäsenkirjeessä.

Teatteriretkiä kevätkaudella Lahteen ja Turkuun

Kannatusyhdistys on varannut lippuja Lahden kaupunginteatterin ”Täällä pohjantähden alla I”- esitykseen lauantaina 14.4. sekä Turun kaupunginteatterin ” Seitsemän veljestä”- esitykseen lauantaina 12.5. Lippujen varaamisesta tiedotamme helmikuun jäsenkirjeessä.

Toivotamme kaikille yhdistyksen jäsenille Iloista joulua ja hyvää tulevaa vuotta 2018.

Hallitus

 

 

Hallituksen kokous 11.12.17

Todettiin, että yhdistyksen taloudellinen tilanne on hyvä. Jäsenmäärä on kasvussa, nyt meitä on 580.

Teatteritaloasia etenee. Se näkyi jo valtuustossa mrraskuussa. Vain kolme valtuutettua kävi vastustamassa teatteritaloa. Valtuusto päätti yksimielisesti valtuutettu Luhtasen esityksestä: ”Valtuusto toivoo, että valtuustolle tuotaisiin kokonaisvaltainen selvitys Tapiolan kulttuurialuetta (erityisesti Kulttuurikeskus, kulttuuriaukio, ns. Ervin keskusta ja kulttuuripolku WG-taloon) koskevista suunnitelmista ennen kuin asiaan liittyvistä yksityiskohdista lopullisesti päätetään.”

Teatterinjohtajan mukaan alueesta muodostuu myös festivaali- ja tapahtumakeskus. Myös nykyiset festivaalit saavat teatterista enemmän tilaa käyttöönsä.

Kaupunginjohtaja lupasi Männikön Ollin läksiäisissä teatteritalon. Juhlapuheet ovat myös muuttuneet käytännöksi jo useissa kaupungin johdon tapaamisissa. Alueen kokonaissuunnitelman pitäisi valmistua kesään mennessä ja teatteritalon hankesuunnitelma vuoden loppuun mennessä. Enää ei puhuta maanlaisesta teatterista. Teatterisäätiö edellyttää asiakas- ja työtiloja maan päälle. Minäkin poistin arkistoon näiltä sivuilta maanalaista teatteria arvostelevat blogikirjoitukset (Luhtanen, Pohjala. Pylvänäinen, Hakala).

Vuosikokousvalmistelu (12.3.17) etenee, valmistelua on delegoitu hallituksen jäsenille.

Pikkujoulujen ohjelmasta pidettiin kovasti, ainoastaan tarjoilu sai yleistä moitetta, joka välitetään eteenpäin ja selvitetään mahdollisuutta pitää pikkujoulut muualla.

Mietimme teatterin tulevaisuusseminaarin (24.4.18) ohjelmaa. Halusimme tietoa tulevaisuudesta yleensä ja erityisesti teatterialalla.

Todettiin tulevat retket, jotka löytyvät ”Teatteriretket” kansiosta.

Hyvää Joulua toivovat hallituksen tontut

 

Pikkujoulut

Pikkujoulut aloitti komeasti Tapiolan koulun Tiernapojat-esitys – tai siis -Tiernatytöt. Siitä jatkoi Espoonlahden koulun ja lukion Jylla-ensamble. Esintyjät olivat Erkki Sipilän mukaan koulun ja lukion kuoroista poimittu pieni otos. Hyvin poimittu! Yleisö lauloi innolla mukana joululauluja. Erityisesti Espoonlahden, mutta myös Tapiolan koulut ovat kunnostautuneet teatteriyhteistyössä.

Puheenjohtaja Leo Eskola puhui muutoksen vuodesta ja kiitti osanottajia aktiivisuudesta mm. teatterin ohjelmien myynnissä. Paikalla oli yhdistyksen historian suurin osanottajamäärä. Lämpiö oli täynnä.

Leon mukaan yhdistys on hankkinut kumppaneita. Teatteriin suhtaudutaan positiivisesti. Se on mahdollisuus teatterin ystäville. Tavoitteena on Espoon teatterin tasavertainen asema pääkaupunkiseudun teatterien kansa.  Teatterilla on uusi johtaja Erik Söderblom, jolla on vielä sovittuja ohjaustöitä Turussa, Porissa ja Jyväskylässä.

Leon toimintaa läheltä seuranneena tiedän, kuinka valtavasti Leo on tehnyt pyyteettömästi työtä  kannatusyhdistyksessä ja teatterisäätiön hallituksissa, että teatterilla olisi oma talo. Kiitos siitä! Tulokset alkavat näkyä!

 

.

Teatterin johtaja

Seuraavassa on yhdistetty teatterinjohtaja Erik Söderblomin alustukset kevätkauden ohjelmien esittelyssä ja pikkujoulussa.

Metro tuli ennen teatteria, muta nyt on vahva tekemisen meininki. (Sitähän me ollaan odotettu viimeiset 4 vuotta kirj. huom). Ilmapiiri on luottavainen ja positiivinen teatteritalolle (sama näkyi myös valtuustonkokouksessa. Vain Anthoni (vihr) halusi vielä teatteria maan alle kirj. huom.). Tapiolan keskusta ajatellaan uusiksi. Kulttuuriaukion ympärille on rakentumassa vahva tapahtuma- ja festivaalikeskus. Revontulihallissa ollaan vielä muutama vuosi eteenpäin. (Niin valtuustossa kuin Erikin puheista puuttui vielä kaksi elementtiä Marimekkotalon, Keskustornin ja Heikintorin lisäksi:  purettavat keilahallin talo ja pysäköintitalo. Kummallakaan ei ole kaavaa kirj. huom.)

Kulttuurin merkitys Espoossa tulee kasvamaan. Erikin mukaan kaupungin johto suhtautuu teatteritaloon myönteisesti. Kaupunginhallituksen kanssa on ollut keskusteluja.  Tähän teatteritaistelija Heikki Pohjala suhtautui melko varauksella, kuten minäkin. Puheet ja teot eivät ole kohdanneet. Heikki kysyi, monellako prosentilla Erik uskoo kaupungin johtoon.  Erik päätti olla sinisilmäinen ja uskoo 100 %:sti. Mitään ei tapahdu, ellei usko itseensä

 

Erik kertoi olevansa Espoossa tulevaisuuden vuoksi. Hän oli kuullut Espoon teatterista paljon hyvää. Teatteri on paikallinen. Jos se täyttää asemansa paikallisesti, teatteri on yleispätevä. Erik haluaa jakaa Espoossa itselleen kertynyttä osaamista. Hän haluaa tehdä huomispäivän teatteria.

Erikillä oli kaksi tulevaisuusvisiota. Ensinnäkin perinteiden taiteiden raja liukenee. Esittävä taide voi ottaa sisäänsä mitä vain, myös uuden teknologian.  Toiseksi taiteeseen on suhtauduttu Jumalan sanana, ylhäältä annettuna. Taiteilija on pappi ja yleisön on seurakunta. Tilanteen pitäisi muuttua päinvastaiseksi. Pitää lähteä yleisöstä liikkeelle. Kuunneltava sitä herkemmin.

Espoon teatteriin tulee myös muutakin kuin puhedraamaa. Tulee enemmän fyysisyyttä ja liikettä, myös musiikkiteatteria. Uusia muotoja syntyy myös yhteistyöstä Sinfonietan ja Emman kanssa. (Tätähän mekin olemme ajaneet. Ajatelkaa, jos vaikka Sinfonietan ja teatteri henkilökunta työskentelisivät yhdessä uusissa teatterin tiloissa -maan päällä.)

Minusta on todella ilo kuunnella teatterinjohtajaa, jolla on visioita, kokonaisnäkemystä.

Espoossa on mantra: ”Sit ku metro tulee”. Metro toisi Tapiolan kulttuuritarjonnan pääkaupunkiseudun asukkaille.  Käväisin samalla katsomassa, miten teatteri on opastettu metroon. Ei mitenkään. Metroasemalla ei ole edes Tapiolan karttaa. Opaskarttoja on kyllä eri pulilla Tapiolaa, mutta niissä ei kerrota, missä ovat teatteri ja kulttuurikeskus. WeeGeetä ei opasteta lainkaan metrolle. Teatterille löytää, jos on taskulamppu mukana. Opasteet ovat pieniä ja huomaamattomia. Meinasin jo kirjoittaa Länsiväylään, mutta odotan vielä, kun parannusta on luvattu. Se nyt olisi liikaa vaadittu, että teatteripolulla olisi vitriinejä, joissa esitellään teatterin esityksiä.

Pikkujoulu päättyi juhlavasti Suomi 100 v teemaan liittyviin Marketta Palomäen runoihin. Ja yleisön vaatimuksesta Matilda Pohjala esitti perinteisen runon, jossa piti koko ajan vahtia, ettei viski pilaannu. Testaaja kyllä pilaantui.

Hyvää ja rauhallista joulua

Toivoo koko hallituksen tonttuväki

 

Jäsenkirje 8/2017, 15.11.2017

Hyvät Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäsenet

”Seuraavat 500 vuotta” Revontulihallissa  2.12.2017 saakka

Näytelmää ”Seuraavat 500 vuotta” esitetään joulukuun alkuun saakka. Katsojakommentteja on julkaistu teatterin ja kannatusyhdistyksen kotisivuilla. Ellet vielä ole nähnyt esitystä, niin suosittelemme. Kannattaa käydä katsomassa! Rooleissa esiintyvät Eero Aho, Ria Kataja ja Carl-Kristian Rundman. Jäsenhintaisia lippuja on vielä saatavana teatterilta.

Kannatusyhdistyksen pikkujoulu maanantaina 27.11.2017 klo 18 Revontulihallin lämpiössä

Yhdistyksen pikkujoulua vietetään teatterin lämpiössä maanantaina 27.11. klo 18. Vieraanamme on teatterinjohtaja Erik Söderblom. Ohjelmassa on Tiernapojat Tapiolan koulusta ja Espoonlahden lukion laulajien jouluinen musiikkitervehdys sekä yhteislaulua. Perinteinen pikkujoulutarjoilu. Lipun hinta 10 euroa peritään tilaisuudessa. Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse sihteerille  laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505 viimeistään 23.11.2017.  

” Mannerheim ja saksalainen suudelma” Helsingin kaupunginteatterissa 13.12.2017 

Kannatusyhdistys vierailee uusitussa Helsingin kaupunginteatterissa keskiviikkona 13.12.2017. Menemme katsomaan Juha Vakkurin kirjoittamaa ja Kari Heiskasen ohjaamaa näytelmää ” Mannerheim ja saksalainen suudelma”. Ennen esitystä klo 17.30 on mahdollisuus osallistua tunnin kestävälle kulissikierrokselle, jolla esitellään mm lavastamoa, puvustamoa ja näyttämön takaisia tiloja. Esitys alkaa klo 19. Retken liput on loppuun varattu ja ne jaetaan ennen esitystä. Kokoontuminen Helsingin kaupunginteatterin aulassa klo 17.30. Ilmoita sihteerille ellet osallistu kulissikierrokselle. Hakaniemeen voit tulla vaikkapa metrolla!

” Syyssonaatti ” Revontulihallissa keskiviikkona 28.2.2018 klo 19 

Espoon Kaupunginteatterin kevätkauden esitys on Pasi Lampelan ohjaama, Ingmar Bergmanin käsikirjoitukseen perustuva Syyssonaatti. Rooleissa esiintyvät Satu Silvo, Leena Pöysti, Ulla Raitio ja Carl-Kristian Rundman. Kannatusyhdistys on varannut koko näytännön jäsenilleen ja heidän ystävilleen. Teatterilippu on hyvä joululahja ystäville ja perheenjäsenille.

Varaa lippusi 22.11.2017 klo 10 lähtien sihteeriltä sähköpostitse laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505. Lipun hinta on 32 euroa/kpl. Saatuasi vahvistuksen maksa lippusi yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882561. Liput jaetaan ennen esitystä teatterin aulassa.

 

Hallitus

Tapiola, kaupunki kaupungissa

Arkkitehti Juhani Pallasmaa kuvaa hyvin jutussaan ”Tapiolan keskustan tuho” (11-12.11.17, jäljepänä) Aikanaan Tapiola oli maailmanlaajuisesti ihailtu esimerkki. ”Nyt aikanaan maineikas keskusta vaikuttaa hahmottomalta rakennuskasalta”.

Tapiola on oma taseyksikkönsä, kaupunki kaupungissa, jossa eivät päde normaalit kunnallishallinnon lait.

Muualla kaupungin yksiköt päättävät itsenäisesti budjettinsa ja investointinsa. Asukkaat ja lautakunnat ovat mukana asuinalueensa suunnittelussa. Tapiolassa ei tällaisia vaikuttamiskeinoja ole. Asukkaat yrittävät pelastaa Kulttuurikeskusta virkamiesten repimisraivolta laatimallani suojeluhakemuksella.

Jos yrittää ottaa yhteyttä teknisen toimen ylempiin organisaatiotasoihin, ne vetäytyvät vastuusta ja sanovat että ota yhteyttä Tapiolan projektipäällikköön. Onko hänellä esimiestä lainkaan, vai hoitaako johtaja Isotalo Tapiolaa kuten Länsimetroa? Tapiolan projektipäällikkö tuntuu olevan kaikkien alojen asiantuntija ja tulokset näkyvät karmealla tavalla, kuten Pallasmaa kiitettävästi osoittaa.

Tapiolan taseyksikkö päättää kaupungin linjaorganisaation ja lautakuntien puolesta investoinnit Tapiolassa. Vastuullinen linjaorganisaatio saa investoinnit vain, jos taseyksikkö niin suo. Taseyksikkö asioi vain kaupunginhallituksen kanssa.

Valtuustossa on yritetty selvittää virkamiesten toimia Tapiolassa. Valtuustokysymyksiin pitää vastata viivytyksettä. Nyt on odotettu jo 1,5 vuotta vastausta siihen, miksi virkamiehet Tapiolassa eivät noudata poliittisten elinten päätöksiä. Vastausta on käsitelty kaupunginhallituksessa ja valtuustossa kuusi kertaa. Aina valtuusto on palauttanut asian valmisteluun, koska kysymykseen ei ole vastattu vaan selitelty aivan muita asioita. Tällaista välinpitämättömyyttä ja valtuuston halveksuntaa en ole tavannut.

Juhani Hakala

Kulttuurilautakunnan vpj 1996-2000 ja pj 2001-2008

Hallituksen kokous 13.11.17

Aluksi todettiin ilolla yhdistyksen taloudellinen tilanne: se on hyvä. Jäsenasiat-kohdassa toivottiin, että jäsenet katselisivat ympärilleen, josko tuttavapiirissä olisi joku kovasti vailla kannatusyhdistyksen jäsenyyttä. Oiva joululahja vaikka aikuisille tai nuoremmille lapsille.

Teatteritaloasiaa on taas kovasti viety eteenpäin monella tavalla ja monella tasolla (virkamiehet, luottamushenkilöt, vaikuttajat). Aikanaan kerrotaan mitä on saatu aikaan. Ehkä jotain tihkuu jo pikkujouluissa. Kuitenkin vuodenvaihteeseen mennessä pitäisi suunnitelman olla valmis.

Olli Männikkö on johtanut teatterisäätiötä sen alusta alkaen. Nyt on vahdinvaihto ja Paula Viljakainen jatkaa puheenjohtajana. Olli on tehnyt mahtavan työn. Mietimme, miten voimme muistaa Ollia hänen työnsä arvoisella tavalla.

Viljakainen Paula

Aloitimme myös vuosikokouksen (13.3.18) valmistelun ja jaoimme hommat.

Keskustelimme menneestä syyskaudesta. ”Synti, armo, taivas” keskustelut puolustivat paikkaansa ja saivat kiitosta (yhteenvedot blogissa). Jatkoakin mietitään. Tampereen Cats ylitti odotukset. Esitystä jatketaan sen suosion vuoksi. Olemme jonossa, jos vaikka lokakuussa saisimme vielä liput yhdelle bussilastilliselle.  Ohjelmia myyneet jäsenemme kutsutaan taas karonkkaan 4.12. Helsingin kaupunginteatterin Mannerheim (13.12) on loppuun varattu. Teatterisäätiön säädekirjan allekirjoittamisestakin on kulunut kohta 30 vuotta.

Kannatusyhdistyksen pikkujoulu maanantaina 27.11.2017 klo 18 Revontulihallin lämpiössä. Vieraanamme on teatterinjohtaja Erik Söderblom. Ohjelmassa on Tiernapojat Tapiolan koulusta ja Espoonlahden lukion laulajien jouluinen musiikkitervehdys sekä yhteislaulua. Perinteinen pikkujoulutarjoilu. Lipun hinta 10 euroa peritään tilaisuudessa. Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse sihteerille  laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505 viimeistään 23.11.2017.

Tässä yhteydessä Espoonlahden lukio sai kiitosta aktiivisesta teatterityöstä koulussa.

Keväälläkin tapahtuu. Syyssonaattiin on varattu näytös 28.2.18. Teatterilla on tulevaisuustapahtuma. 12.5.18 menemme katsomaan Seitsemää veljestä Turkuun.

Siirrymme vuoden vaihteen jälkeen sähköiseen jäsenkirjeeseen. Tätä toivottiin jäsenkyselyssä. Lähetämme jäsentiedotteen sekä kirjeenä, että sähköisenä, niille joiden sähköpostiosoite on tiedossamme. Mikäli et saa sähköpostia, mutta haluat jäsentiedotteet jatkossa sähköisinä, lähetä  sähköpostiosoitteesi Lailalle em osoitteeseen. Tänäkin vuonna olemme lähettäneet monta pikatiedotetta mailina mm. lipputarjouksista ja lähiajan tapahtumista. Luonnollisesti ne jotka haluavat, saavat edelleen jäsentiedotteen kirjeenä.

 

 

 

TAIVAS

Espoon kaupunginteatterin ”Seuraavat 500 vuotta” esityksen pohjalta järjestetyt keskustelutilausuudet päättyivät keskusteluun taivaasta. Aiempien keskustelujen yhteenvedot (Synti, armo) löydät myös tästä blogista.

Tilaisuuden isäntänä ja keskustelun vetäjänä toimii jälleen Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Keskustelemassa taivaasta olivat diakoni Kristiina Huotari Olarin seurakunnasta ja filosofi Torsti Lehtinen.

Kristiina aloitti keskustelun taivaasta. Hänelle taivas on maan päällä. Se on keskellämme – nyt! Suhde Jumalaan tapahtuu täällä. Taivas hänelle on oma perhe ruokapöydän ääressä. Tai kun ja naapurin rouva pesee pyykit, kun itse on vauvan vuoksi aivan poikki.

Tässä on yhtäläisyys myös aasialaisiin uskontoihin. Taivas – valaistuminen tapahtuu tässä elämässä. Se tapahtuu tässä hetkessä, joka hetki. Valaistumiseen liittyy onnellisuutta, viisautta, luovuutta, mielen tasapainoa, rakkautta jne. Buddhalaisuudessa valaistunut palaa tähän maailmaan, niin kauan, kun täällä on kärsimystä. Sitten kun homma on hoidettu, pääsee lopulliseen taivaaseen, jossa ei ole käsitteitä, ei aikaa, eikä paikkaa.

Torstille taivas on pieni kahvi ja korvapuusti vaimon kanssa Keuruun matkahuollon kahvilassa.

Kristiina mietti sitä että, kun Jumalalle kaikki on elossa, siis myös edelliset sukupolvet, niin tulevatko isien synnit kolmanteen sukupolveen? Eikö esi-isiemme pitäisi olla meillekin elossa?

Torstin mukaan suurimmat nerot ovat eteerisiä valo-olentoja. Tässä yhteydessä hän puhui Dantesta ja ”Jumalaisesta näytelmästä”. Rakkaus tarvitaan matkaoppaaksi. Helvetin kuvaus on paljon vahvempaa kuin taivaan kuvaus. Taivas on paikka, jossa helvetti ei ole valloillaan. Ilo ja ikuinen uni riittäisivät hänelle – makoilisi vaan.

Kristiina kysyi taivasikävästä, mikä se on. Koti-ikävässä on paljon samoja piireteitä. Me tiedämme kärsimyksen ja helvetin, mutta emme yhteyttämme Jumalaan. Onko meillä kokemuksia Jumalasta tai taivaasta? Täydellinen rakkaus poistaa pelon. Kristityn tehtävä ei ole miettiä, kuka pääsee taivaaseen.

Usko on uskon asia, sanoi Kristiina. Lähteestä juonut ei voi mieltää lähteen olemassaoloa.

Torsti kysyi, että voiko taivas olla täynnä. Sinne pääsisi vain, jos joku putoaisi pois. Kristus ei ole moraalinen kainalosauva vaan kuoleman voittaja. Taivaassa kaikki ovat yksilöinä.

Torstin mukaan kristinuskossa on usko ruumiin ylösnousemukseen. Voiko ruumis nousta ylös? Vastakohta on aasialainen käsitys sielun yhtymisestä Jumalaan Atmaan.

Jaakon mukaan ruumiillisuus tulee muinaisesta Kreikasta. Ruumis on saatanallinen. Jumala on luonut sielun

Torstin mukaan, jos ei olisi kristinuskoa, ei olisi Bachin, Händelin, Pärtin musiikkia, ei taideaarteita, ei kirkkoja, ei kristillistä runoutta. Hänen mukaansa myös turmelus on tuottanut mahtavaa taidetta. Itävalta on nuhteeton. Mitä se on tuottanut – käkikellon!

Maan pitää olla taivaan kaltainen. Armoa ei saa puuttua. Ihmistä ei saa mitata heikoimman kohtansa mukaan.

Torstin mukaan Origenes sanoi, että kaikki pääsevät taivaaseen. Augustinus olisi kyllä lähettänyt osan helvettiin.

Jaakko näkee helvetin suppilona. Mitä alemmas menee sitä kylmempää ja ahtaampaa tulee. Totisuus ja vakavuus lisääntyvät. Danten näytelmästä puhutaan Jumalan universaalista hymystä. Onko taivasikävä jälleennäkemisen toivo? Jumala ja taivas ovat sama asia.

Jaakon mukaan aasilaiset uskonnot katsovat, että kärsimys johtuu elämän janosta. Kun jano loppuu, loppuu kärsimyskin.

Tässä vaiheessa käytin puheenvuoron. Kerroin, että esi-isämme Skandinaviassa uskoivat sielunvaellukseen. Uudelleensyntymä tapahtui suvun sisällä. Tutkimusten mukaan 15 % suomalaisista uskoo sielunvaellukseen. Torsti puhui paljon Platonin vaikutuksesta kristinuskoon. Platon uskoi sielunvaellukseen. Se oli vallitseva käsitys vielä Jeesuksen ja Paavalinkin aikaan. Vasta Konstantinopolin kirkolliskokous poisti sielunvaelluksen (v. 553) harhaoppina. Maailman valtauskonnoista Hindulaisuus uskoo sielunvaellukseen ja Buddhalaisuus jälleensyntymään (sielua ei ole).

Jaakko teilasi Kirkolliskokousten merkityksen. Uusplatonimsi vaikutti kristilliseen ajatteluun vielä 200-300 luvuilla. Platon puhui kuolemattomista sieluista. Torsti totesi, että Raamatussa Jeesus edelleenkin viittaa sielunvaellukseen.

Torstilla ei ole iankaikkisuuden toivetta, hän haluaa vain rauhaa. Mutta jos Jumala suo iankaikkisuuden, on sekin OK.

 

 

Armo

Synti on keskusteltu ja nyt puhuttiin armosta. Sitä syntinen kaipaa. Tosin nyt puhuttiin enemmän ihmisten armosta toisiaan kohtaa, ei niinkään Jumalan armosta, kun se taitaa olla itsestäänselvyys kristityille. Teemat liittyvät Paavo Westerbergin kirjoittamaan ja ohjaamaan Seuraavat 500 vuotta -näytelmään.

Kun syntinen on armahdettu, pääsee hän taivaaseen. Tosin esi-isämme uskoivat sielunvaellukseen (henkisielu ja löylysielu), kuten kyllä Jeesuskin (Konstantinopolin kirkolliskokous poisti sielunvaelluksen kristinuskosta). Mutta tästä enemmän tiistaina 7.11 klo 18 teatterilla. Alustajia vielä etsitään tätä kirjoitettaessa.

Jälleen puhetta keskustelussa johti Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Keskustelemassa oli kirjailija, Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila ja näyttelijä, itsekin teologiaa lukenut Laura Malmivaara, joka on kirjoittamassa kirjaa isoisoisästään Wilhelm Malmivaarasta.

Keskustelijoina Jaakko Heinimäki ja Kaisa Raittila

 

Jaakon mukaan armoa on vaikea määritellä. Ihmisen ei tarvitse jäädä omaan pahuuteen lillumaan, kun on olemassa armo – anteeksianto. Hän oli vieraillut Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä ja mietti, onko olemassa sellaista pahuutta, joka ei ansaitse armoa. Ansaitseeko ihmiskokeita tehnyt Josef Mengele armon? Jaakon mukaan rajat armolle tulivat kyllä vastaan.

Laura ei tunne ihmistä, joka ei tarvitsisi armoa. Armoa ja hyväksyntää tarvitsevat suomalaisten riittämättömyyden tunne ja huono itsetunto. Ihminen tarvitsee armoa itseään kohtaa. Tarjoa itsellesi rakkautta ja hyväksyntää. Se on Jeesuksenkin sanoma, joka on ristiriidassa Raamatun kanssa (VT: orjia saa olla, ja homot pitää tappaa, naispappeja ei saa olla jne).

Voiko ihminen ajatella olevansa hyvä tyyppi?  Onko ylpeys itsestä synti? Lutherin mukaan emme tee hyviä tekoja miellyttääksemme Jumalaa. Kristittyjä kehotetaan olemaan armollisia toisilleen, koska Jumalakin on.

Lauran mukaan, jos ei anna anteeksi on molemmat tuomittu vihaan. Ihminen vapauttaa itsensä ja toisen ihmisen vihasta antamalla anteeksi. Anteeksi antava pääsee sopuun itsensä kanssa ja siksi on helppo antaa anteeksi. Unohtaa kuitenkaan ei voi, mutta ei tarvitse välittää, eikä murehtia ja päästä samalla ennenaikaiseen hautaan (kirj. huom.).

Keskustelija Laura Malmivaara

 

Kaisan mukaan joskus armo tuntuu epäreilulta, kun esimerkiksi murhamies armahdetaan. Armo aiheuttaa ahdistusta. Usein säikähdetään, kun tehdään väärin. Hänkin katsoi, ettei nykyihminen sido armoa syntiin, vaan riittämättömyyden tunteeseen. Usein armo muodostaa sanat: ”ei se haittaa”. Ja tästä sitten puhuttiinkin paljon. Ihminen tarvitsee toista ihmistä, joka sanoo, ”ei haittaa”.

Jaakon mukaan voi sanoa vahingon sattuessa: ”ei se mitään”. Siinä ei ole minusta syyllisyyttä, eikä vahingon vähättelyä, eikä personointia.

Voiko hyvä voittaa pahan kysyttiin? Kokiko Hitler omassa elämässään vain pahaa ja siksi oli paha – ei tiennyt hyvästä. Itse uskon, ettei pahaa sinällään ole olemassa. Pahaan on aina syy. Hyvä ei tarvitse syytä. Kaisan mukaan elämämme perustuu virheiden etisintään.

Voiko Armon määritellä hyväntahtoisuudeksi kysyi Jaakko? Kaikki on syntynyt hyvästä. Jumala on halunnut hyvää. Mutta kysyn vain, miksi erityisesti lahkot näkevät kaikessa pahaa, jolta tulee suojautua? Uskonnon korostama raskas synnin taakka sortaa ihmisiä alleen. Monet uskonnot lähtevät ihmisen hyvyydestä – ei pahuudesta.

Jaakko tuli lähelle Buddhalaisuutta ja Hindulaisuutta, kun hän haluaa nähdä Jumalan kaikessa. Eli siis myös ihmisessä. Tästähän vanhin Tuomaan evankeliumi lähtee: Jumala, Kristusenergia on kaikessa – kivessäkin. Jos maailma olisi tällainen ihminen eläisi Kaisan mukaan hyvän tahdon ympäristössä.

Kaikki on energiaa, sanoo myös nykyään kvanttifysiikkakin. Tämän päivän mystiikka on huomispäivän tiedettä. Jos jotain ei vielä pystytä ymmärtämään, ei se ole kohteen vika vaan syynä on menetelmien puutteellisuus.

Jaakon mukaan armon pyytäminen on jatkuva olotila.

Yleisön puheenvuorossa muisteltiin, miten koulussa puhuttiin vain synnistä, ei koskaan armosta. Ennen oli Jumalan pelko. Välinpitämättömyys on pahin synti. Siksi maapallon kärsimys vain pahenee.

 

P.S. Seuraavat 500 vuotta on vaikea näytelmä. Sen voi kokea hyvin monella tavalla ja tasolla. Oikeastaan yhtä arvostelua lukuun ottamatta kaikki muut arvostelijat ovat pitäneet näytelmästä ja sen monitasoisuudesta. He ovat nähneet eri tasoja hyvin toisistaan poikkeavasti. Eli näytelmä on puhutellut heitä hyvin henkilökohtaisella tasolla.

Muutama lainaus Teatteri, Tanssi + Sirkus lehdestä (Nina Jääskeläinen): ”Luterilainen arvojärjestelmä on meihin niin syvälle juurtunut, että itse emme sitä edes havaitse…Näky ei ole kirkas lohdullinen eikä kaunis. Moraalisuuteen pyrkivä ihminen on lopulta unohdustensa, valheidensa ja pahojen tekojensa vanki, rangaistuksen mielestään ansainnut…Tekstin tasot ja risteävät symbolit antavat pohtimista pitkäksi aikaa”.

P.S:n PS. Hyvä herra teatterin johtaja. Jos jatkossakin näyttelijät ottavat minut katsomossa osaksi näytelmää, kyllä siitä joku korvaus pitäisi saada. Teatteri Siperia syytti minua, kun olin tullut autolla ja Pomoa taas piti lohduttaa. Tsoukki, tsoukki.

Lauran sanoin: Hyvää päivänjatkoa ja anteeksi

Juhani Hakala

 

 

 

 

Pikkujoulut!

Kannatusyhdistyksen pikkujoulu maanantaina 27.11.2017 klo 18 Revontulihallin lämpiössä. Vieraanamme on teatterinjohtaja Erik Söderblom. Ohjelmassa on Tiernapojat Tapiolan koulusta ja Espoonlahden lukion laulajien jouluinen musiikkitervehdys sekä yhteislaulua. Perinteinen pikkujoulutarjoilu. Lipun hinta 10 euroa peritään tilaisuudessa. Ilmoittautuminen puhelimitse tai sähköpostitse sihteerille  laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505 viimeistään 23.11.2017.

 

© 2018 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenYlös ↑