Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Author

Juhani Hakala

Syksyn sonaatti

Minulla on viha rakkaus suhde 100 vuotta sitten syntyneeseen Bergmanniin. Siis Ingmariin, ei Ingridiin, johon minulla on vain rakkaussuhde.

Aikanaan Bergmannin elokuvat ärsyttivät minua, mutta aina oli pakko mennä teatteriin, kun uusi filmi saapui. Harriet ja Bibi Andersson, Liv Ullmann, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson, Ingrid Thulin and Max von Sydow tulivat hyvin tutuiksi. Syyssonaatti sai Golden Globe palkinnon 1979 ja oli Oscar-ehdokkaana parhaasta naispääosasta (Ingrid Bergman) sekä käsikirjoituksesta.

 

Syyskuun viimeiset päivät, viimeinen valo, viileä, ohut säteilemätön aurinko, oheneva metsä, luunvärinen kuollut ruoho: lämpö ja väri vetäytyy. Syksyn pohjalle varisevät kevään siemenet, talven kestävissä kuorissaan ne putoavat, perhoset koteloituvat (Liisa Laukkarinen: Luonnollinen aika). Puut viettävät erojuhlaan sonnustautuneina ruskeanpunaisiin juhlapukuihin. On aika riisua naamiot.

Syksyllä kaikki kuolee. Vesi on vallitseva elementti. Sade huuhtoo vanhan lian pois, jotta voi kuolla puhtaana. Vanhan on kuoltava, jotta voi syntyä uudelleen. Lehtien on pudottava. On Kalin aika.

Wikipedia: Sonaatti koostuu useimmiten kolmesta tai neljästä osasta. Ensimmäinen osa on nopeahko, usein sonaattimuotoinen ja myös monesti dramaattisin kaikista sonaatin osista. Toinen osa on tavanomaisesti hidas. Siinä on usein laulava, rauhallinen melodia. Viimeinen osa on usein sonaatin nopein osa. Jos sonaatti on sävelletty mollisävellajissa, ei sitä vanhan perinteen mukaan saa lopettaa molliin, joten kooda saattaa näin ollen olla duurissa. 

Sataa. Astun teatterisaliin. Näyttämöllä punaista samettia, vastakkaisilla korokkeilla kaksi sänkyä. Kaksi todellisuutta? Lapsen ja aikuisen. Ne eivät kohtaa omissa todellisuuksissaan vaan näyttämön keskellä, puolueettomalla (?) maaperällä.

Täytyy myöntää, että olin aika skeptinen ennen esityksen alkua. Olin nähnyt elokuvan pari kertaa. Tunsin juonen. Ja ihastuin huippunäyttelijöiden Ingrid Bergman ja Liv Ullman roolisuorituksiin. Tuskin näitä pystyy ylittämään.

Mutta tyttären Evan (Leena Pöysti) ja äidin Charlotten (Satu Silvo) raivoisat energiat veivät mennessään. Näytelmä painottui äidin ja tyttären välien selvittelyyn – yhden yön tapahtumiin. Löytävätkö he toisensa?

 

 

Se jäi näytelmässä vähemmälle, miten äidin hylkääminen oli vaikuttanut Evan aikuisuuteen- epävarmuuteen.

Rampa Helena on sängyssä läsnä koko ajan, mutta ei kuitenkaan ole läsnä. Hän hyppää – mihin? Onnistuuko hyppy.? Pystyykö hän liikkumaan vain unessa? Tahdoton aviomies Viktor jää enemmän taka-alalle kuin elokuvassa.

Mutta löytyykö totuus? Ja kenen totuus se on, kenen totuus voittaa? Vapauttaako se, vai jääkö jäljelle vain syvenevä syyllisyys vai yksinäisyys? Onko anteeksianto mahdollista, uskallammeko muuttua? Näin kysytään ohjelmalehtisessä. Päättyykö näytelmä duurissa?

Ohjaaja Pasi Lampela ottaa tähän kantaa lavastuksen kautta (Markus Tsokkinen). Näyttämö on keskellämme. Me olemme osallisia. Vastuullisia. Lapsistamme. Toisistamme. Anteeksianto on ainoa mahdollisuus muuttua. Mutta tapahtuuko näytelmässä näin? Se on teidän jokaisen nähtävä.

Äiti hylkää lapsensa uransa vuoksi. Eikä rakkautta löydy enää. Lapsi hakee hyväksyntää – turhaan? Ramman lapsen onni äidistä ja äidin häpeä? Tunteeko äiti edes häpeää? Tuskin syyllisyyttä. Kelpaako äidille vain lasten täydellisyys, johon hän itse pianistina pyrkii? Hän hylkää epätäydellisen, – lapsensa. Äiti kyllä rakastaa –uraansa, rahaa ja vaatteita – itseään.

Näyttämö keskellämme on myös valtava haaste näyttelijöille. Tähän haasteeseen he vastasivat loistavasti. Tuntui etteivät äiti ja tytär näytelleet, he olivat juuri sitä mitä olivat.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 13.2.18

Valmistelimme vuosikokousaineistoa: toimintakertomus, tilinpäätös, toimintasuunnitelma ja talousarvio.  Myös strategia on valmisteilla, mutta se on kytköksissä teatterin strategiaan, joka ei vielä ole valmis. Syyssonaatin ohjaaja Pasi Lampela on kokouksessa taiteilijavieraamme. Teatteritaloasiassa on tapahtunut paljon ja puheenjohtaja selostaa tapahtunutta.

Kannatusyhdistyksen edustaja Teatterisäätiössä on jatkossa hallituksen varapuheenjohtaja, olemmehan perustajajäseniä.

Käsiohjelmien myynti jatkuu keväälläkin ja osanottajalista on lähes täysi.

Todettiin, että kevään esityksiin on vielä saatavissa lippuja: Syyssonaatti, Täällä Pohjantähden alla (Lahti), Seitsemän veljestä (Turku).

Jäsenkirjeiden sähköinen jakelu onnistui hyvin. Itse lähetysmuotoa vielä hiotaan. Vain kymmenisen viestiä palautui. He saavat tiedon epäonnistuneesta lähetyksestä kirjallisena. Todettiin, että sähköinen viestintä vaatii muutoksia sääntöihin. Samalla tarkistetaan, onko muita korjattavia kohtia. Säännöt hyväksytään ¾ äänten enemmistöllä vuosikokouksessa.

Ja tietysti puhuimme teatteritalosta. Arkkitehtuurikilpailu on valmistelussa, vaikka kaupungilla ei ole aivan tarkkaa tietoa vielä, mitä toimintoja Kulttuurikeskukseen ja sen ympärille on tulossa.

Vuosikokous 12.3.2018 klo 18

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen vuosikokous järjestetään maanantaina 12.3.2018 klo 18 Revontulihallin lämpiössä os. Revontulentie 8. 

Vuosikokouksen esityslista

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja
3. Valitaan kokouksen sihteeri
4. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
5. Läsnäolijoiden toteaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus
6. Työjärjestyksen hyväksyminen
7. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan lausunto
8. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
9. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat Leo Eskola, Juhani Haka-la, Sinikka Mäntysalo-Lamppu ja Laila Suokorte
10. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänen varamiehensä
11. Määrätään jäsenmaksun suuruus. Hallituksen esitys 20 euroa/henkilö
12. Päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkiosta
13. Päätetään toimintasuunnitelma kuluvaa toimintavuotta varten
14. Päätetään talousarvio kuluvaa toimintavuotta varten
15. Yhdistyksen sääntöjen muutos
16. Ilmoitusasiat
17. Kokouksen päättäminen

Vuosikokousaineistot julkaistaan yhdistyksen ikotisivuilla www.eskateka.fi

Jäsenkirje 2/2018 13.2.2018                  

 Hyvät Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäsenet

Kutsu Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen

 

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen vuosikokous järjestetään maanantaina 12.3.2018 klo 18 Revontulihallin lämpiössä. Vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja yhdistyksen sääntöjen muutos. Kokouksen esityslista on kirjeen liitteenä. Toimintasuunnitelma ja -kertomus löytyvät yhdistyksen nettisivuilta ”toiminta” kansiosta (www.eskateka.fi)

Vuosikokouksen jälkeen on taiteilijatapaaminen, jossa vieraanamme on ”Syyssonaatin” ohjaaja ja dramatisoija Pasi Lampela. Hän on luvannut kertoa meille esityksen taustoista sekä teatterialan kehitysnäkymistä. Tilaisuudessa yhdistyksen puheenjohtaja Leo Eskola esittelee teatteritalon tilannetta. Tervetuloa vuosikokoukseen ja taitelijatapaamiseen. 

” Syyssonaatti ” Revontulihallissa keskiviikkona 28.2.2018 klo 19

Espoon Kaupunginteatterin kevätkauden esitys on Pasi Lampelan ohjaama, Ingmar Bergmanin käsikirjoitukseen perustuva Syyssonaatti. Rooleissa esiintyvät Satu Silvo, Leena Pöysti, Ulla Raitio ja Carl-Kristian Rundman. Kannatusyhdistys on varannut koko näytännön jäsenilleen ja heidän ystävilleen. Teatterilippuja on vielä saatavilla. Varaa lippusi sihteeriltä sähköpostitse laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505. Lipun hinta on 32 euroa/kpl. Saatuasi vahvistuksen maksa lippusi yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882561. Liput jaetaan ennen esitystä teatterin aulassa.

” Teatterin tulevaisuus” tapahtuma tiistaina 24.4. 2018 klo 18

Espoon kulttuuritoimi, Espoon Kaupunginteatteri ja kannatusyhdistys järjestävät ”Teatterin tulevaisuus” tapahtuman Revontulihallin lämpiössä tiistaina 24.4.2018 klo 18. Kutsu tilaisuuteen lähetetään maaliskuun jäsenkirjeessä.

”Täällä pohjantähden alla I” Lahden kaupunginteatterissa lauantaina 14.4.2018

Kannatusyhdistys tekee retken Lahden kaupunginteatteriin katsomaan ”Täällä pohjantähden alla I” -esitystä lauantaina 14.4.2018. Lähtö on Revontulihallilta klo 12.00. Retken osallistumismaksu on 55 euroa/henkilö. Varaa lippusi sihteeriltä. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882600.

” Seitsemän veljestä” Turun kaupunginteatterissa lauantaina 12.5.2018

Kannatusyhdistys tekee retken Turun kaupunginteatteriin katsomaan ”Seitsemän veljestä”- esitystä lauantaina 12.5.2018. Lähtö on Revontulihallilta klo 11.00. Retken osallistumismaksu on 65 euroa/henkilö. Varaa lippusi sihteeriltä. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 883476.

Lippuja teatteriretkille on vielä saatavilla. Kummankin retken osallistumismaksu sisältää teatterilipun, edestakaisen matkan ja väliaikatarjoilun. Liput jaetaan matkalla. Viimeinen varauspäivä on 15.3.2018.

HUOM

Tämä jäsenkirje lähetetään sähköisesti niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on jäsenrekisterissämme. Niille jäsenille, joiden sähköpostiosoitetta yhdistyksellä ei ole tai jotka ovat ilmoittaneet haluavansa paperikirjeen, lähetetään kirjeet postitse. Jäsenkirjeet on luettavissa myös kotisivuillamme www.eskateka.fi

Hallitus                                                                                                                            

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen vuosikokous järjestetään maanantaina 12.3.2018 klo 18 Revontulihallin lämpiössä os. Revontulentie 8. 

Vuosikokouksen esityslista

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja
3. Valitaan kokouksen sihteeri
4. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
5. Läsnäolijoiden toteaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus
6. Työjärjestyksen hyväksyminen
7. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan lausunto
8. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
9. Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat Leo Eskola, Juhani Haka-la, Sinikka Mäntysalo-Lamppu ja Laila Suokorte
10. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänen varamiehensä
11. Määrätään jäsenmaksun suuruus. Hallituksen esitys 20 euroa/henkilö
12. Päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan palkkiosta
13. Päätetään toimintasuunnitelma kuluvaa toimintavuotta varten
14. Päätetään talousarvio kuluvaa toimintavuotta varten
15. Yhdistyksen sääntöjen muutos
16. Ilmoitusasiat
17. Kokouksen päättäminen

Vuosikokousaineistot julkaistaan yhdistyksen ikotisivuilla www.eskateka.fi

 

 

 

 

 

  Kirjailijat kohtaavat: Kätlin Kaldmaa ja Juha Hurme

 

Kirjailijat kohtaavat: Kätlin Kaldmaa ja Juha Hurme Keskustelu Tapiolan kirjastossa la 3.3. klo 17 Mistä on suomalaiset ja virolaiset tehty? Mitä löytyy juurilta ja millaisissa yhteiskunnissa tänään elämme? Mikä meille on tärkeää, minkä pitäisi olla tärkeää ja mistä olemme kenties oppineet vaikenemaan? Mitä sanottavaa kirjoilla ja kirjailijoilla on maailmassa, jossa ei meinata enää jaksaa lukea liian pitkiä tekstejä? Keskustelemassa 100-vuotiaiden Viron ja Suomen kirjailijat Kätlin Kaldmaa ja Juha Hurme – molemmat hyvin terävänäköisiä ja tuotteliaita. Kirjailijan työnsä ohella Hurme on vahvasti mukana teatterissa, Kaldmaa puolestaan on kirjailijoiden maailmanlaajuisen PEN-järjestön kansainvälinen sihteeri. Keskustelua luotsaa Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom.

 

Muistathan myös Viroviikkojen esitykset

 

 Emadepaev

  • to 8.3. klo 19:00
    pe 9.3. klo 19:00
  • la 10.3. klo 14:00

 

Sillanpää ooppera

Tulevan kesän riemuja 31.7.8

Elämä
– se on pian sanottu,
mutta kumminkin siinä on koko kysymys.

F. E. Sillanpää, Kerron ja kuvailen, Katajiston vanha pari

 

Nuori baritoni Waltteri Torikka kävi ensimmäistä kertaa Myllykolussa vuonna 2011. F. E. Sillanpään synnyinkoti, miljöö ja juuri uusittu kesäteatteri saivat Waltterin ideoimaan F. E. Sillanpään elämästä kertovaa oopperaa. Hän soitti haaveestaan Sillanpää-tutkija Panu Rajalalle. Rajala innostui heti, onhan Myllykolussa näytelty useina vuosina F. E. Sillanpään teoksiin perustuvia näytelmiä. Sillanpäästä kertovaa oopperaa Myllykolussa ei oltu vielä nähty. Miehet pyysivät Myllykolu-hankkeen vetänyttä Vilja Pylsyä auttamaan rahoituksenhaussa. Pikku hiljaa Viljalle siirtyi rahoituksen hankkimisen lisäksi muitakin töitä. Tehotiimi Torikka-Pylsy-Rajala ovat suunnitelleet ja toteuttaneet oopperaa alusta alkaen F. E. Sillanpään Seuran alaisuudessa. Teoksen libretto tuli Rajalan kynästä ja oopperan sävellyksen teki ammattisäveltäjä Seppo Pohjola, jolla on ollut myös tärkeä rooli libreton lopputulokseen. Torikka toimii taiteellisena johtajana ja laulaa nuoren Sillanpään roolin. Pylsy johtaa, tuottaa ja tiedottaa.

Jos et saa sähköistä jäsenkirjettä

Vuoden ensimmäinen jäsenkirje toimitettiin postitse kaikille jäsenille. Niille jäsenille joiden sähköpostiosoite on jäsenrekisterissämme, lähetettiin kirje myös sähköisesti. He saavat helmikuusta lähtien jäsenkirjeet pelkästään sähköisesti. Jos et saanut kirjettä sähköpostiisi, niin varmista sihteeriltä (laila.suokorte@kolumbus.fi), että osoitteesi on rekistereissämme oikein. Lähetämme sähköisesti myös pikaviestejä esim. teatterin lipputarjouksista ja tapahtumista. Niille jäsenille, joiden sähköpostiosoitetta yhdistyksellä ei ole, lähetetään kirjeet edelleen postitse.

” Teatterin tulevaisuus”- tapahtuma  24.4. 2018 klo 18.

Espoon kulttuuritoimi, Espoon Kaupunginteatteri ja kannatusyhdistys järjestävät ”Teatterin tulevaisuus”- tapahtuman Revontulihallin lämpiössä tiistaina 24.4.2018 klo 18. Kutsu tilaisuuteen lähetetään maaliskuun jäsenkirjeessä.

” Täällä pohjantähden alla I ” Lahden kaupunginteatterissa 14.4.2018

 

Kannatusyhdistys tekee retken Lahden kaupunginteatteriin katsomaan ”Täällä pohjantähden alla I” -esitystä lauantaina 14.4.2018. Lähtö on Revontulihallilta klo 12.00. Retken osallistumismaksu on 55 euroa/henkilö. Varaa lippusi 24.1.2018 klo 10 lähtien sihteeriltä. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882600.

Osallistumismaksu sisältää teatterilipun, edestakaisen matkan ja väliaikatarjoilun. Liput jaetaan matkalla. Viimeinen varauspäivä on 15.3.2018.

LIPPUJA ON VIELÄ SAATAVISSA

” Seitsemän veljestä” Turun kaupunginteatterissa 12.5.2018

Seitsemän veljestä -juliste, jossa veljesten näyttelijät valkoisessa paidassa ja paidattomana.

 

Kannatusyhdistys tekee retken Turun kaupunginteatteriin katsomaan ”Seitsemän veljestä”- esitystä lauantaina 12.5.2018. Lähtö on Revontulihallilta klo 11.00. Retken osallistumismaksu on 65 euroa/henkilö. Varaa lippusi 24.1.2018 klo 10 lähtien sihteeriltä. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 883426.

Osallistumismaksu sisältää teatterilipun, edestakaisen matkan ja väliaikatarjoilun. Liput jaetaan matkalla. Viimeinen varauspäivä on 15.3.2018.

LIPPUJA ON VIELÄ SAATAVISSA

© 2018 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenYlös ↑