Juhani Hakala – Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Author

Juhani Hakala

Sademies

Ensimmäistä kertaa Suomessa!

Charlien elämä pyörii rahan, autojen ja menestyksen ympärillä. Isän kuoltua hän uskoo pääsevänsä miljoonaperintöön käsiksi. Yllätys onkin melkoinen, kun isä on testamentannut omaisuutensa Charlien autistiselle, laitoksessa asuvalle veljelle, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut tietoakaan.

Veljesten tutustumisesta syntyy yllättävä kasvutarina, jossa punnitaan mitä on ystävyys, luottamus ja rakkaus.

Sademies on koskettava ja hauska tarina itsensä löytämisestä, erilaisuudesta ja erityisyydestä.

Neljä Oscar-palkintoa voittanut Sademies nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa näyttämösovituksena.

Kirjoittanut Dan Gordon
Ohjaus Georg Malvius

Rooleissa
Lari Halme
Risto Korhonen
Matti Hakulinen
Arttu Ratinen
Anna Ackerman
Petra Heinänen

Esitykseen on varattu lippuja 19.10 klo 14.30. Lippuvarausten alkaminen kerrotaan jäsenkirjeellä.

Nunnia ja konnia

Ohjaus: Sari Niinikoski * Kapellimestari: Tuomas Törmi * Kuoron johto: Elina Laakkonen * Koreografiat: Työryhmä ja Sari Niinikoski * Lavastus: Jyrki Kakko * Puvustus: Kati Heikkinen

Perustuu Joseph Howardin kirjoittamaan Touchtone Motion Picturen elokuvaan ”Sister Act”. Esitetään Music Theatre Internationalin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Upea yökerholaulajatar Deloris Van Cartier hengaa mafiapomon kanssa ja näkee vahingossa, kun eräs rikollinen listitään. Tästä alkaa armoton jahtaus ja jotain on pian tehtävä, jotta nainen ei joudu kavalien konnien kynsiin. Deloriksen nuoruudesta tuttu poliisi Ricky keksii sijoittaa hänet Nunnien hoiviin piiloon. Räväkän laulajattaren kohtaaminen seesteisten nunnien kanssa ei ole aivan yksinkertaista, mutta hyvin pian Deloriksen elämänilo tarttuu Nunnienkin helmoihin ja kohta naiskuoro laulaa sellaisella svengillä, että kuulijan on vaikea istua paikoillaan ja luostari herää eloon gospelin, diskon ja tunnelmallisten musikaalisävelmien myötä.

Musikaali perustuu Whoopi Goldbergin tähdittämään Sister Act – elokuvaan!

Säveltäjä Alan Menken on säveltänyt musiikkia muihinkin menestysesityksiin kuten Pieni kauhukauppa, Kaunotar ja hirviö ja Pieni Merenneito. Vuodesta 2006 elokuvan pohjalta tehtyä musikaaliversiota on esitetty eri puolilla maailmaa todella menestyksekkäästi. Mutta vasta muutama vuosi sitten se nähtiin ensimmäisen kerran Suomessa Samppalinnan kesäteatterissa.
Totuttuun tapaan Lohjan Teatterissa tiedossa huikeaa visuaalista ilotulitusta. Mukana suuri joukko teatterista tuttuja tuntemattomiakin näyttelijöitä, tanssijoita, kuorolaisia ja muusikoita. Upeasta lavastuksesta vastaa tuttuun tapaan Jyrki Kakko ja näyttävästä musikaalipuvustuksesta Kati Heikkinen.
Iloa ja valoa syksyn pimeyteen!

Esitykseen on varattu paikkoja 24.11 klo 19. Paikkavarauksista ilmoitetaan jäsenkirjeellä myöhemmin.

Jäsenkirje 6/2018 15.8.2018

Hyvät Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäsenet

”NYT se tapahtuu! Espoon kaupunginteatteri ottaa loikan.”

Näin vauhdikkaasti aloittaa teatterinjohtaja Erik Söderblom Espoon kaupunginteatterin syyskauden ohjelmistoesitteen esipuheen, jossa hän esittää haasteellisen visionsa teatterimme tulevaisuudesta. Kannatusyhdistyksellä ja kaikilla jäsenillä tulee olemaan merkittävä rooli vision luomisessa ja toteuttamisessa.

Ellet ole saanut ohjelmistoesitettä, hae tai tilaa se teatterilta. Esite on julkaistu myös teatterin kotisivuilla. Erikin esipuheen lisäksi kiinnostava on Esitystalous-trilogian käsikirjoittajan ja ohjaajan Juha Jokelan kirjoitus Esitystalouden taustoista ja tuottamisesta. Syyskauden ohjelmistossa on monia kiinnostavia ulkomaisia ja kotimaisia vierailuja. Kokonaan uutta ovat Globe Art Pointin ja Aalto-yliopiston kanssa lokakuussa käynnistyvät yhteistyöhankkeet.

Kannatusyhdistyksen jäsenenä voit ostaa teatterin lipunmyynnistä itsellesi ja ystävillesi lippuja syyskauden esityksiin 5 euron alennuksella peruslipun hinnasta.

”Esitystalous 3 – RADIO” Revontulihallissa torstaina 4.10.2018 klo 19

Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama ” Esitystalous 3 – RADIO” saa ensi-iltansa Revontulihallissa syyskuussa. Tämä on Esitystalous-trilogian huipennus, joka jokaisen espoolaisten pitäisi nähdä. Kannatusyhdistys on varannut koko esityksen jäsenilleen ja heidän ystävilleen torstaina 4.10.2018 klo 19. Lisätietoja esityksestä teatterin kotisivuilta www.espoonteatteri.fi .

Varaa lippu itsellesi ja ystävillesi viimeistään 14.9.2018 sihteeriltä sähköpostitse laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505. Lipun hinta on 36 euroa/henkilö. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882574.

”Esirippu auki” lauantaina 25.8.2018

Tule viettämään hauskaa Espoo-päivää Revontulihallille lauantaina 25.8.2018 klo 11-15. Tarjolla on runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia koko perheelle. Ohjelma on julkaistu teatterin ja kannatusyhdistyksen kotisivuilla (www.espoonteatteri.fi ja www.eskateka.fi) .

Syyskauden teatteriretket

Syyskaudelle on tähän mennessä alustava varaus kahdelle teatteriretkelle. Perjantaina 19.10. menemme Tampereen teatteriin katsomaan ”Sademies”-esitystä ja lauantaina 24.11.. Lohjan kaupunginteatteriin ”Nunnia ja konnia”- musikaalia. Lippuvarauksista ja muista retkistä tiedotamme syyskuun jäsenkirjeessä.

Jäsenmaksut 2018

Kiitokset kaikille tämän vuoden jäsenmaksunsa maksaneille. Ellet kuulu tähän joukkoon, hoitanet velvollisuutesi pian. Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö. Maksa kannatusyhdistyksen tilille FI12 5724 4220 0458 56. Käytä viitenumeroa 883793.

Hallitus

ESIRIPPU AUKI ESPOO-PÄIVÄNÄ!

Tule kurkistamaan kulisseihin ja viettämään hauskaa päivää kanssamme la 25.8. klo 11 – 15!

Martti Suosalo ja Vera Kiiskinen

klo 11.30 ja klo 13.30 Avoimet harjoitukset. Tule kokemaan, miltä Esitystalous3 – RADIO -esityksen harjoituksissa näyttää kuukautta ennen ensi-iltaa! Kesto noin 30 min, ei myöhästyneitä sisään. Maksuttomat liput teatterin aulan infotiskiltä tapahtumapäivänä.

klo 12.30 ja 14.30 Ääntä, valoa ja savua. Näyttämötekniikan esittely sopii koko perheelle noin 5 v. alkaen. Kesto noin 5 min.

klo 11, 12, 13 ja 14 Kulissiseikkailu lapsille. Kesto noin 30 min. Rajoitettu osallistujamäärä, maksuttomat liput teatterin aulan infotiskiltä.

Radio Helsinki. Seuraa suoraa lähetystä paikan päällä tai taajudella 98,5 klo 10 – 14.

Aforismiongintaa, tarinahaasteita ja muuta kirjallista ohjelmaa aikuisille. Yhteistyössä Espoon kirjailijat

Teatterivisa Yhteistyössä Espoon Kaupunginteatterin kannatusyhdistys

Pihakahvilassa kesäherkkuja pikkurahalla!

Huipputarjouksia syksyn esityksiin – Espoo-päivän tarjoukset voimassa vain paikan päällä

Ohjelma täydentyy elokuun aikana.

Lämpimästi tervetuloa!

Hallituksen kokous 7, 13.8.18

Ja jälleen alkoi aherrus oman teatteritalon eteen. Eipä silti, kyllä kesälläkin on sukkuloitu, että arkkitehtuurikilpailussa huomioidaan teatterin tarpeet. Hallituksessa oli vähän sitä henkeä, että kulttuurikeskus tullaan suojelemaan. Lain mukaan päätöksen pitää tulla alkuvuodesta. Tällöin Kulttuurikeskus ei saa lisätilaa laajentamalla Kulttuuriaukiolle ja vesialtaan puolelle, kuten kaupunki nyt suunnittelee. Ainoa ratkaisu on siirtää esim. kirjasto uudisrakennukseen teatteritalon yhteyteen. Myös riittävät ravintolatilat tarvitaan, jos alueesta tehdään suunniteltu tapahtumakeskus. Nykyinen kahvila ei siihen riitä.

Kevään teatterin tulevaisuustapahtumassa teknisen toimen johtaja totesi, että jos Kulttuurikeskus suojellaan, se luonnollisesti vaikuttaa suunnitelmiin. Yhteenveto tilaisuudesta löytyy Ajankohtaista-kansiosta.

Pari muistamistakin oli. Teatterinjohtajalle lähetettiin synttäritoivotukset. Erikin kädenjälki alkaa jo näkyä. Pidin kovasti syksyn ohjelmalehtisestä. Myös ohjelmissa tassu näkyy. Marraskuussa katsojat kertovat estradilla seksikokemuksiaan: All The Sex I´ve Ever Had. Mukana on ehkä joku yhdistyksemmekin jäsen. Asiaan palataan.
Experience Coloursissa todetaan, että väreillä on merkittävä vaikutus ihmisten kokemuksiin. Huikea on myös Globe Art Point Se sisältää monta eri taiteenalan taiteilijan esitystä. Lisää saatte lukea esitteestä tai teatterin sivuilta. Tällaista lisää!

Yhdistyksen puheenjohtaja Leo sai hallitukselta kiitokset ja silmän ruokaa ja kurkun kostuketta. Kiitospuheen piti varapuheenjohtaja Eila. Ehkä hallituskaan ei aivan tiedä kaikkea sitä valtavaa työmäärää, minkä Leo on tehnyt oman teatteritalon eteen. Kiitos!

Jäsenasioissa totesimme, että luvattoman moni oli unohtanut maksaa jäsenmaksun. Etusivulta löytyy tilitiedot, jos näin on päässyt käymään, toteaa yksi syntinen.

Puhimme taas pitkään, miten saadaan nuoria motivoitua teatteriin sekä yhteistyöstä Emman ja Sinfonietan kannatusyhdistysten kanssa

Hämeenkyrön teatteriretkeen oltiin tyytyväisiä. Syksyllä vieraillaan Tampereen teatterissa 19.10 klo 14.30 Sademiestä katsomassa (muistathan elokuvan), sekä menemmeLohjalle 24.11 klo 19 katsomaan Nunnia ja konnia. Esitystalouteen on varattu koko näytös 4.10.

Osallistumme myös teatterin Esirippu auki tapahtumaan. Lisää infoa Ajankohtaista kansiossa.

Juhani Hakala

Rekisteriseloste yhdistyksen jäsenrekisterissä olevien henkilötietojen käsittelystä

Rekisteriseloste Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys ry:n jäsenrekisterissä olevien henkilötietojen käsittelystä

Seloste on julkaistu 21.5.2018

1. Rekisterin pitäjä
Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys ry (rek.no.143.283)

2. Jäsenrekisterin vastuuhenkilö
Raimo Venäläinen
Maininkitie 3 E 23
02320 ESPOO
Email:raimo.venalainen@hotmail.com
Puh: 0405822767

3. Jäsenrekisterin henkilötietojen käsittelyn tarkoitus
Tiedot kerätään henkilöiltä, jotka haluavat yhdistyksen jäseniksi ja jotka yhdistyksen hallitus on jäseniksi hyväksynyt. Tietojen käyttötarkoituksena on yhdistyksen toimintaan liittyvä jäsentietojen hallinta sekä tiedottaminen ja yhteydenpito jäseniin. Kannatusyhdistys on luovuttanut suostumuksen antaneiden jäsenten sähköpostiosoitteet Espoon kaupunginteatterille tiedotteiden postitusta varten. Tiedot kerätään jäseniksi liittyvien suostumuksella vain näihin tarkoituksiin eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin.

4. Rekisterin tietosisältö ja tietolähde
Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäseneksi haluavat voivat lähettää hakemuksensa sähköpostitse tai hakulomakkeella, jossa kysytään hakijan etu- ja sukunimi, postiosoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Hakijan antamat tiedot merkitään jäsenrekisteriin. Näiden tietojen lisäksi jäsen saa jäsennumeron.

5. Tietojen säilytys
Tietoja säilytetään siihen asti, kunnes henkilö eroaa yhdistyksestä. Jos jäsen haluaa tarkastaa hänestä kerätyt tiedot, hän voi sopia asiasta ottamalla yhteyttä jäsenrekisterin vastuuhenkilöön.

6. Tietojen säännönmukaiset luovutukset
Tietoja ei luovuteta eteenpäin, eikä siirretä EU:n tai ETA:n ulkopuolelle.

7. Jäsenrekisterin suojauksen perusteet
Jäsentiedot sijaitsevat fyysisesti jäsenrekisterin vastuuhenkilön tietokoneen kiintolevyllä, sekä paperimuodossa hänen kotonaan. Kopio rekisteristä on tallennettu pilvipalveluun. Mikäli rekisteristä on otettava tilapäisiä kopioita muiden hallituksen jäsenten käyttöön yhdistyksen toiminnan niin vaatiessa ( esim. jäsenkortteja painettaessa),näitä kopioita ei säilytetä pidempään kuin toiminta edellyttää.

Jäsenkirje 5/2018, 28.5.2018

Hyvät Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen jäsenet

” Espoon kaupunginteatteri 2025”- tapahtuma Revontulihallilla

Espoon kaupunginteatterisäätiö ja kannatusyhdistys järjestivät ” Espoon kaupunginteatteri 2025” otsikolla tulevaisuustapahtuman Revontulihallissa 22.5.2018. Keskeisenä sisältönä oli Tapiolan kulttuuriaukion uudistaminen. Uusia ratkaisuja etsitään arkkitehtuurikilpailulla, jonka kilpailuohjelman Espoo julkaisi 3.5.2018 (www.espoo.fi/kulttuuriaukio). Asiaa esittelivät lähes sadan hengen yleisölle kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimiva, teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, kulttuurijohtaja Susanna Tommila, projektinjohtaja Antti Mäkinen sekä Espoo Marketingin toimitusjohtaja Jaana Tuomi. Teatterin tulevaisuuden esittelijänä ja tilaisuuden juontajana toimi Erik Söderblom. Tilaisuuden keskusteluja esitellään kotisivuillamme Juhani Hakalan blogikirjoituksessa ja teatterin kotisivuilla julkaistussa tiedotteessa (www.espoonteatteri.fi/medialle/tiedotteet).

”Esitystalous 3 – RADIO” Revontulihallissa torstaina 4.10.2018 klo 19

Juha Jokelan käsikirjoittama ja ohjaama ” Esitystalous 3 – RADIO” saa ensi-iltansa Revontulihallissa syyskuussa. Kannatusyhdistys on varannut koko esityksen jäsenille ja heidän ystävilleen torstaina 4.10.2018 klo 19. Lisätietoja esityksestä kotisivuillamme www.eskateka.fi

Varaa lippu itsellesi ja ystävillesi viimeistään 14.9.2018 sihteeriltä sähköpostitse laila.suokorte@kolumbus.fi tai puh 040 547 7505. Lipun hinta on 36 euroa/henkilö. Saatuasi vahvistuksen maksa osallistumismaksu yhdistyksen tilille FI12 5724 4220 045856. Käytä viitenumeroa 882574.

”Sillanpää ooppera” Hämeenkyrön kesäteatterissa tiistaina 31.7.2018

Teatteriretki on loppuun varattu. Lisätietoja tapahtumasta saa osoitteesta www.fesillanpaa.com. Lähtö teatteriretkelle Hämeenkyröön Revontulihallilta tiistaina 31.7. klo 14.30.

”Esirippu auki” lauantaina 25.8.2018

Espoo-päivän tapahtuma on teatterilla 25.8.2018. Merkitse päivä kalenteriisi. Tapahtuman ohjelmatiedot julkaistaan kotisivuilla ja elokuun jäsenkirjeessä.

Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen rekisteriseloste

EU:n yleinen tietosuoja-asetus tuli voimaan 25.5.2018. Sen piiriin kuuluu myös yhdistyksemme henkilötietojen hallinta. Yhdistyksen hallitus on 21.5. hyväksynyt asetuksen edellyttämän rekisteriselosteen jäsenrekisteristämme. Seloste on julkaistu yhdistyksen kotisivuilla www.eskateka.fi. Lisätietoja asiasta saa jäsenrekisterin vastuuhenkilöltä sähköpostitse raimo.venalainen@hotmail.com tai puhelimitse 040 582 2767.

Jäsenmaksut 2018

Kiitokset kaikille jäsenmaksunsa maksaneille. Ellet kuulu tähän joukkoon, hoitanet velvollisuutesi pian. Jäsenmaksu on 20 euroa/henkilö. Maksa kannatusyhdistyksen tilille FI12 5724 4220 0458 56. Käytä viitenumeroa 883793.

Urkuyö ja Aaria-festivaalin ohjelman löydät osoitteesta www.urkuyofestival.fi

Aurinkoista kesää toivottaa kannatusyhdistyksen hallitus.

Teatterin tulevaisuustapahtuma 22.5.18

Espoon Kulttuurikeskus ja Tapiolan Kulttuuriaukio ympäristöineen uudistuvat lähivuosina. Kaupungin tavoitteena on muuttaa Kulttuurikeskus nykyistä monipuolisemmaksi kulttuurikeskittymäksi, jonne sijoittuvat myös Espoon Kaupunginteatterin uudet tilat.

Kaupunginteatteri, Teatterisäätiö ja Kannatusyhdistys järjestivät 22.5.18 teatterin tulevaisuustapahtuman. Osanottajia oli ilahduttavan runsaasti, olihan kutsuttuina myös luottamushenkilöitä, Tapiolan Kilta ja lehdistö. Ohjelmaa juonsi teatterinjohtaja Erik Söderblom. Hänen mukaansa teatterin kevätkausi oli onnistunut. Erityisesti Syyssonaatti on saanut paljon kiitosta.

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo korosti Kulttuuriaukion olevan kaupungin ja Tapiolan keskeisiä vetovoimatekijöitä tulevaisuudessa. Kaupungin johdon toiveissa on luoda keskittymä, joka on aidosti täynnä elämää ja oleskelua ja joka avautuu myös ulospäin, ei ainoastaan seinien sisälle. Kulttuurikeskuksen ja sen ympäristön pitäisi olla valmis vuonna 2025. Kulttuuriaukion arkkitehtuurikilpailun (www.espoo.fi/kulttuuriaukio) osallistujat valitaan julkisen ilmoittautumismenettelyn mukaisesti. Ilmoittautumisten määräaika on 4.6.2018 klo 15.00. Kilpailuun valitaan viisi suunnitteluryhmää. Kilpailu päättyy tämän vuoden lokakuun lopussa ja voittaja julkistetaan alkuvuodesta.

Isotalo näytti havainnekuvaa, jossa teatterin tontilla oli vain lavaste/valotorini Hänen mukaansa kaupungin laatimien visioiden ei tarvitse ohjata kilpailutöitä.

Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen kertoi, että kaupunki odottaa kilpailusta ehdotuksia, joita kaupunki ei odota. Arkkitehtuurikilpailua helpottaa olennaisesti se, että Kulttuuritorin ympäristön rakennukset ovat kaupungin omistuksessa ja (kirj. huom: osa puretaan muutenkin: Keilahallin talo ja pysäköintitalo). Hänen Freudilainen heittonsa, että kulttuuri on vain kuluerä, herätti yleisössä tiukkoja vastakommentteja. Useampaan kertaan muistutettiin siitä, että kulttuuriala on työvoimavaltainen ala ja kulttuuriin satsattu euro tulee 1,8 -kertaisena takaisin. Poliitikoilta toivottiin rohkeutta investoida kulttuuriin.

Kulttuurijohtaja Susanna Tommilan mukaan vuonna 2030 kolmasosa espoolaisista puhuu äidinkielenään muuta kuin Suomea. Kansainvälinen teatteri on ainoa laatuaan Suomessa. Espoo on kansainvälisyyden kärkeä. Englantihan on jo Espoossa asiointikieli. 700 paikkainen teatterisali on ainutlaatuinen muunneltavuudessaan Suomessa. Erikin mukaan Kulttuurikeskuksen ympäristössä voidaan pitää festivaaleja eri formaateissa: tanssia, teatteria, musiikkia, sirkusta jne. Kansainväliset esitykset tarvitsevat tarpeeksi suuren ja muunneltavan paikan johon niitä voi tuoda.

Espoo Marketingin toiminnanjohtaja Jaana Tuomi kertoi, että Espoo Marketing houkuttelee Espooseen kasvuyrityksiä, sijoittajia ja vierailijoita. Tavoitteena on saada lisää työpaikkoja ja elinvoimaa Länsimetron kasvu- ja kehityskäytävälle sekä koko Espooseen. Kansainvälisten yritysten henkilöstöt kaipaavat palveluita. Suomi on maailman onnellisin ma, ja Espoo on maan onnellisin kunta.

Jaana kysyi mitä toimintoja Erik haluaa Kulttuuriaukiolle. Erik haluaa laatua, hyviä ravintoloita ja hyvää viiniä, vaikkapa ehdotetun kansainvälisen muotinäytöksen.

Keskustelussa Kirsikka Moringin mukaan Espoo avaa kansainvälisyyttä koko pääkaupunkiseudulle. Hän muistutti, että 700 paikkainen Tanssin talo on aivan kuntarajan toisella puolen. Hän kysyi mikä on yhdistelmäsali. Erikin mukaan salin kokoa voidaan muunnella niin, että se on aina täynnä.

Kannatusyhdistyksen varapuheenjohtaja Eila Uotila oli huolissaan siitä, miten teatterin tilatarpeet huomioidaan suunnittelussa. Onko mahdollista mm. valmistella ja säilyttää rooliasuja ja lavasteita teatterin tiloissa. Mäkisen mukaan teatterin tilasuunnitelma on kilpailun liiteaineistossa.

Kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Juhani Hakala muistutti, että kulttuurikeskus on toimenpidekiellossa. Päätös suojelusta tulee vasta sen jälkeen, kun arkkitehtuurikilpailun voittanut työ on valittu. Isotalon mukaan kaupunki on tietoinen asiasta ja noudattaa tehtyä päätöstä.

Edelleen kyseenalaistettiin sitä, miten monikäyttötalo saadaan toimimaan usean organisaation kesken ja pohdittiin remontin aikataulutusta ja sen vaikutusta toimijoiden toimintamahdollisuuksiin.

Erikin mukaan teatteri on paikka jonne ihmiset tulevat muutenkin. Teatteri viihtyy ihmisten parissa. Teatterin tilaohjelmassa on esitetty teatterin tarpeet. Miten ne liittyvät Kulttuurikeskukseen, on jatkossa mietittävä asia.
Erikin mukaan Espoon kaupunginteatteri on Suomen viimeksi perustettu kaupunginteatteri. Espoossa löytyy vielä kosketus teatterin perustajiin. Espoossa on valveutuneita teatterin ystäviä. Tavoitteena on, että nuoret ihmiset täyttävät teatterin.

Erik halusi korostaa uuden teatteritilan suunnittelussa sitä, että se rakennetaan palvelemaan tarkoitustaan vuosikymmenien ajaksi ja vastaamaan tulevaisuuden teatterin tarpeisiin, mitä emme vielä edes osaa kuvitella. Myös pääkaupunkiseudun kasvavan monikulttuurisen teatteriyleisön kulttuurinnälkään Espoon Kaupunginteatterilla on halua ja velvollisuus vastata.

.

Teatterille oma rakennus

Alla on henkilökohtainen mielipiteeni keskustelun herättämiseksi. Jos haluat kommentoida, lähetä viestisi minulle (juhani.hakala@tietotori.fi) niin julkaisen sen blogissa.

Teatterille oma rakennus

Kulttuurikeskuksen ympäristön suunnittelusta on aloitettu arkkitehtikilpailu (www.Espoo.fi/kulttuuriaukio). Kilpailu on kunnianhimoinen. Siihen kuuluvat myös Keilahallin talo ja pysäköintitalo. Kaikki muut rakennukset Kulttuuriaukion ympärillä voidaan purkaa paitsi Kulttuurikeskus. Se antaa valtavat mahdollisuudet alueen suunnittelulle. Tämä merkitsee myös sitä, että Kulttuurikeskus mahdollisesti ainoana säilyvänä antaa merkittävää osviittaa muiden rakennusten arkkitehtuurille.

Kulttuurikeskus on ollut pitkään liian ahdas sinne tungetuille toiminnoille. Kilpailuohjeiden mukaan Kulttuurikeskusta voidaan purkaa. Rakennusta on kuitenkin haettu suojelluksi. Suojelupäätös tulee todennäköisesti arkkitehtuurikilpailun loppumisen jälkeen.

Espoon arvo on kestävä kehitys. Siihen kuuluu myös kulttuuristen arvojen säilyttäminen. Kulttuurikeskus on kansainvälisesti arvostettu taideteos. Ei tauluja ja patsaitakaan muutella vastoin taiteilijan tahtoa.

Kulttuuriaukiota suunnitellaan festivaali- ja tapahtumatoriksi. Se tarvitsee ympärilleen riittävät ravintolatilat toimiakseen. Tapiolan kirjasto tarvitsee paljon lisätilaa. Myös Kulttuurikeskuksessa toimivat taiteen tuottajat ja kouluttajat kaipaavat lisää työ- ja opetustilaa. Teatteri tarvitsee maan päällisiä tiloja. Ei ole järkevää esim. kuljettaa päivittäin teatterin lavasteita jonnekin muualle. Kulttuurikeskuksen aula on jo nyt ahdas. Se ei vedä, jos kävijämäärä kaksinkertaistuu uuden salin myötä.

Kestävän kehityksen mukaista ja pitemmän päälle taloudellisempaa on rakentaa teatterin yhteyteen kunnon ja riittävät tilat em. toiminnoille, kuin yrittää tunkea niitä jatkossakin ylikuormitettuun Kulttuurikeskukseen, joka saatetaan suojella. Nyt Suomen toiseksi suurimman kaupungin ”edustavin” edustustila on Kulttuurikeskuksen eteinen.

Juhani Hakala

Hallituksen kokous 21.5.18

Päätimme EU:n vaatimasta selosteesta niistä tiedoista, joita keräämme jäseniltä. Seloste liitetään näille sivuille jäsenten tiedoksi. Vuosikokouksen päättämät sääntömuutoksetkin lähetetään rekisteriin.

Ja sitten taas puhuimme teatteritalon tilanteesta kuinkas muutenkaan. Arkkitehtuurikilpailuun ilmoittautuminen on avattu 3.5. Kilpailuohjeet löytyvät www.espoo.fi/kulttuuriaukio Ohjelmassa ei oteta teatterin tilatarpeita huomioon. Ei puhuta talosta vaan tilasta. Kulttuurikeskus ei kestä kolmen salin ja 2000 katsojan samanaikaista painetta. Kilpailua ja ohjeita käsitellään teatterilla yleisötilaisuudessa 22.5. Kutsuja on lähetetty mm. Tapiolan Killalle, poliitikoille, lehdistölle jne. Kaupungilta kysymyksiin vastaavat toimialajohtajat Pitkälä ja Isotalo, kulttuurijohtaja Tommila ja projektinjohtaja Mäkinen. Teatteri videoi tilausuuden Facebook-sivuilleen.

Turun teatteriretkeen ja remontoituun teatteriin oltiin tyytyväisiä. Turussa kaupungin johdolla on kulttuuritahtoa. Hämeenkyrön kesäretki on loppuun varattu.

Syksyn tapahtumat aloittaa teatterin avoimien ovien tilaisuus Esirippu auki 25.8. Esitystalouden näytös on varattu 4.10. Ideoitiin myös syksyn teatteriretkiä.

Kannatusyhdistys jakoi taas 4 kpl 50 €:n stipendejä Esittävän Taiteen Koulun Eskon oppilaille. Meillä on kestoaiheena se miten saadaan nuoret kiinnostumaan teatterista, minkälaisia yhteistyömuotoja tarvitaan. Halukkuutta kouluilla on edelleen kovasti, mutta teatterin resurssit eivät riitä kaikkien toiveien täyttämiseen.

Eskon sirkuslinjan palkinnon saajat oikealla Elisa Eloranta ja vasemmalla Leea Finne. Keskellä sirkuslinjan opettaja, sirkustaiteilija Pinja Schönberg

© 2018 Espoon kaupunginteatterin kannatusyhdistys — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenYlös ↑